Hírek

2016.10.11. 19:25

Táplánszentkeresztre figyel a világ

Táplánszentkereszt - Bár a falubeliek közül sem mindenki tud róla, szerte a világban nagy híre van a táplánszentkereszti Forrai Katalin Múzeumnak; és főleg annak az univerzális módszernek, amely Kodály szemléletével és alapvetésével a háttérben a kisgyerekek zenei nevelését teszi lehetővé. A zenepedagógus 90 éve született.

Ölbei Lívia

Hát, ezen az októberi kora délutánon nincs meleg abban a táplánszentkereszti kastélyban, amely 2008 óta a Forrai Katalin Múzeumnak ad helyet. A településen több kastély található, így aztán bizonyos szempontból érthető, ha sokan a falubeliek közül se tudják, pontosan hol keressük a Forrai Múzeumot; egyáltalán, hogy Táplánszentkeresztnek van Forrai Múzeuma. Pedig van: 2008-ban avatták, Padosné Kiszela Edit óvodapedagógus, óvodai szakértő, a táplánszentkereszti óvoda vezetője kezdeményezésére. Neki még személyes - és eleven - emlékei vannak Kati néniről .

Forrai Katalin sokfelé népszerűsítette a gyerekek zenei nevelésének módszerét. Ezek az emlékek az érdeklődő Japánból valók
Fotó: Unger Tamás

Hogy ki volt - vagy inkább kicsoda - Forrai Katalin (1926-2004)? Azok is jól ismerik őt, akik azt gondolják, hogy sosem találkoztak még a nevével sem. A Kodály-tanítvány zenepedagógus híres és közvetlen mosolya ragyog fölöttünk, akárhányszor olyan mondóka jön a nyelvünkre, vagy olyan népdal dúdolásába kezdünk akaratlanul, amelyet annyira régről ismerünk, hogy nem is emlékszünk rá, mikor, hogyan tanultuk.

Mary Place, Padosné Edit, Vikár Katalin, Elisabeth Moll - és a zenei nevelést szolgáló hangszerek. Például dobok Mexikóból  Fotó: Unger Tamás

Egyszerűen csak tudjuk: a ritmus benne van a kezünkben, a lábunkban, a zsigereinkben. Ezért aztán a ráismerés erejével hat, amikor a táplánszentkereszti óvodások a külföldi vendégek tiszteletére kis műsort adnak a Forrai Múzeum folyosóján, rázendítve a mondókára: Ekete pekete cukota pé, ábel-bábel dominé.

A táplánszentkereszti múzeum új kincsei: ajándékból ajándék Fotó: Unger Tamás

Aztán a páros játékba foglalt ének: Fehér liliomszál... És máris nincs olyan hűvös ezen az októberi délutánon. A játékba a gyerekekkel együtt bekapcsolódó (a játékot észrevétlenül irányító) óvodapedagógusok, Kovacsics Györgyné és Berta Tiborné azt is elújságolják a gratulációkat fogadva a vendégeknek, hogy majdnem az óvoda fele , körülbelül 40 gyerek jelentkezett az idén néptáncoktatásra. A táplánszentkereszti Hét Kastély Kertje Művészeti Óvoda egy országos művészeti nevelési program bázisóvodájaként is működik.

Alkalmi bemutató a Forrai Múzeumban, Berta Tiborné és Kovacsics Györgyné vezetésével Fotó: Unger Tamás

De - ahogy Forrai Katalin és Vikár László lánya, Vikár Katalin mondja - bizonyára nincs is olyan óvoda Magyarországon, ahol ne forgatnák Forrai Katalin Ének az óvodában című kötetét (hozzá az Ének a bölcsődében kötet is forgalomban van, nemrégiben újra kiadták mindkettőt), ahol ne működne elevenen ez a hagyomány. Mi ebbe nőttünk bele - aminek az a hátulütője is megvan, hogy észre se vesszük, micsoda kincsek birtokában vagyunk. Bezzeg a külföldi szakemberek a módszer csodájára járnak.

Vikár László (Szombathelyen született) és felesége, Forrai Katalin  Fotó: Unger Tamás

Vikár Katalin most sem egyedül érkezett. Vele és Elisabeth Moll professzorral (USA) öt éve már találkoztunk a Forrai Múzeumban. Betsy a '60-as évek végén Kodályra várva ismerte meg Forrai Katalint, és azóta sem szabadul a bűvköréből. Ő leltározta például a kecskeméti Kodály Intézetben őrzött Forrai-hagyatékot. Magyarul magyarázza, hogy Forrai Katalin zenetanítási módszere voltaképpen bármely mondóka- és népdalkincsre adaptálható: Olyan jó a rendszer, hogy mexikói, amerikai - vagy más - gyerekdalokkal egyaránt alkalmazható. Az Elisabeth Moll-féle változatot minden angol nyelvterületen használják, és Ausztráliában gyártják, ahol még oktatási programot is váltottak a kedvéért.

Forrai Katalin elhivatott és sikeres Kodály-tanítvány volt. Íme a Táplánszentkereszten őrzött Kodály-korsó a hagyatékból
Fotó: Unger Tamás

Katalin és Elisabeth társaságában most itt van Mary Place is, aki Moll professzorral együtt tagja a nemzetközi Forrai-díjat odaítélő bizottságnak. A díjat mindig a nemzetközi Kodály-szimpóziumon adják át, legközelebb 2017-ben a kanadai Albertában. Egyébként a budapesti Forrai-emléknapot kötötték össze a táplánszentkereszti látogatással. Az emléknapot a Zeneakadémia Kodály Intézete szervezte abból az alkalomból, hogy 90 éve született Forrai Katalin, a kisgyerekkori zenepedagógia világszerte megbecsült képviselője . Vikár Katalin meséli, hogy milyen nagy sikerrel mutatták be azt a portréfilmet, amely részben anyuka életútját mutatja be, részben az általa sikerre vitt módszert.

Forrai Katalin személyes tárgyai pedig itt vannak Táplánszentkereszten. Íróasztal, fotók, hangszerek, otthonos enteriőr. Padosné Kiszela Edit messze földről jött, féltve őrzött személyes emléket, kicsi falovacskát hoz, frissen kapta egy szombathelyi kolléganőtől. A múzeumé lesz a csilingelve trappoló lovacskát kísérő képeslap is, Forrai Katalin meleg üdvözletével.

 

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!