Hírek

2016.10.16. 13:06

Mutatjuk, milyen volt az almafesztivál Jánosházán!

Jánosháza - Hiába a szemerkélő eső, megtelt a rendezvénytér a harmadik Almafesztiválra. Ehhez sok jó zenére és izgalmas almás ízekre volt szükség - egyikből sem volt hiány.

Bakos Ágnes

- Az almalekvárnak egyetlen egy titka van, az, hogy friss, idei almából főtt. Nincs benne tartósítószer, sem cukor, sem más ízfokozó. Meg az, hogy üstben készül és a fiúk készítik - árulta el Szalai Józsefné Gabi, a Szív Egyesület elnöke. Ínycsiklandó lekvárt készítettek az erősebbik nem tagjai, akik olyan lelkesen főztek, hogy már attól megkívánták a látogatók az almát. A frissen, kevéske fahéjjal készült almalekvár palacsintákba került a Szív Egyesület standjánál, ahol sorban álltak a kóstolni vágyók. Megtudtuk a tökéletes almalekvár receptjét: az almát először meghámozták, utána pedig nem reszelték, hanem ledarálták. Így darabos lett, tartotta az állagát, nem folyt ki a palacsintából.

Fotó: Szendi Péter

Szalainé Gabi elmondta azt is, hogy húsz-harminc kilogramm almából készült lekvár fogy el a fesztivál alatt - most, a harmadik Almafesztiválon sem volt másként. A „körítés”, a palacsinta az egyesület hölgy tagjainak a munkája: mind a tizennégyen egy-egy liter tejből sütöttek tésztát, aztán a helyszínen, az üst mellett a frissen elkészült lekvárral töltötték meg. A gyerekeknek a csokimázba mártott és színes cukorral szórt almaszeletek tetszettek a legjobban.

Láthattak és kóstolhattak mutatós almarózsákat is: virágfej formájára vágott alma, mikrohullámú sütőben főzve, majd porcukorral megszórva. Almás kevert, almás rétes és almával töltött kígyórétes is sorakozott a többi standon - bár volt finomság, amelyik csak „pult alól” került elő, mert már kora délutánra elfogyott a nagy része, talán ez a legnagyobb dicsérete minden finomságnak és minden szakácsnak, cukrásznak. Kiss András polgármester egy rendkívüli almás finomságot is mutatott: bundázott almás palacsinta sült Jánosházán. Négyzetbe hajtogatott tészta, gazdagon töltve a város gyümölcsével, majd bepanírozva kisütve - tényleg utánozhatatlan.

Jól fogyott az almapálinka is az esős délutánon. A délután házigazdája Abaházi Csaba konferálta sorban a fellépőket: az ovisok után a két helyi általános iskola diákjait, majd az Animato Énekegyüttest és a Triászt. Egy fiatal zenekarról van szó, kivételesen duóként léptek színpadra, de besegített Vikidál Gyula Jankai Bélának és Kálmán Györgynek. A hetvenes-kilencvenes évek rockdalai szóltak: fiatalok, idősebbek, lányok és fiúk is énekeltek a bandával. Nemcsak a felnőtteket nem zavarta az olykor rákezdő eső: a gyerekeket sem tartotta vissza a gokartozástól, a pónicikliktől. Mellettük gyerekek készítette színes plakátok hirdették az Almafesztivált. Sült gesztenye és főtt kukorica egészítette ki a hamisítatlan őszi gasztronómiai kínálatot. Kézműves termékek is sorakoztak: az első kézműves és bio-termék kirakodóvásárt rendezték a városközpontban. Ennek, és az Almafesztiválnak is lesz folytatása jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!