Hírek

2017.01.06. 07:42

Egyre erősebb a szél – Vasvár, Sárvár és Celldömölk körül már riasztás érvényes

Körkép – Csütörtökön dél tájban volt a legenyhébb az idő Szombathelyen, azóta folyamatosan hűl a levegő. A szél éjszaka sem csitult, már másodfokú a figyelmeztetés Vas megyére, sőt, a megye keleti járásaira riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Vas megyében 247 melegedőhelyet jelöltek ki.

Bakos Ágnes

Fagypont körül volt a napi maximum hőmérséklet csütörtökön – és azóta hűl a levegő, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat órás jelentéseiből. Délután -2 °C, este -3 °C, aztán éjszaka -4 és -5 °C volt Szombathelyen, péntek reggelre már -6 °C-ig hűtötte a levegőt a viharos szél.

A kevéske, hivatalosan „nyom" mennyiségű hóból semmi sem maradt.

A levegő páratartalma ötven és hatvan százalék közötti – és egyre szárazabb léghullámok érkeznek.

A légnyomás nő, miközben egyre erősebb a szél.

A legerősebb lökés 67 kilométer per órás volt – ez viharosnak számít és csütörtökön kora délután mérték Szombathelyen. Azóta 44 és 57 kilométer per óra közötti széllökéseket mértek. A szélerőssége (vagyis a légmozgást összességében nézve) már harminc kilométer per óra.

Nem meglepő, hogy megemelte a figyelmeztetési fokozatot az Országos Meteorológiai Szolgálat:

Másodfokú, narancssárga jelű figyelmeztetés érvényes Vas megye teljes területére, ugyanis a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a kilencven kilométer per órát.

A sárvári, a celldömölki és a vasvári járásra a figyelmeztetés mellett elsőfokú riasztás is érvényben van péntek délelőtt a viharos erejű szél miatt.

Az extrém téli időre felkészültek a hatóságok: 247 vasi melegedőhelyet sorol a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja.

Ezek a melegedőhelyek átmeneti menedéket biztosítanak azoknak, akik a hirtelen érkezett hideg, hófúvás, jég, vagy akár egy baleset miatt nem érik el úti céljukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!