Hírek

2017.01.03. 18:40

Sokan az ágyban ünnepeltek - A calicivírus okozza most a legtöbb gondot Vas megyében

Megyei körkép - A calicivíruson lassan túlvagyunk, sok a bárányhimlős, de az influenzajárvány még csak most jön. Sok a beteg a megyében.

Budai Dávid

Nekünk úgy tűnik, mostanában sorra dönti le lábukról a gyerekeket a hányós-hasmenéses járvány, de jó pár felnőtt is akadt, aki a karácsonyi ünnepeket és a szilveszteri bulit is az ágy - mellékhelyiség - fürdőszoba által közbezárt területen töltötte. Utánajártunk, hogy tényleg annyira rossz-e a helyzet, mint amit közvetlen környezetünkben tapasztalunk. Kiderült, tényleg. Dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos elmondta: sok az influenzaszerű megbetegedés, kedden például hárman keresték fel a rendelőt, akik mind torokfájásra, lázra, izomfájdalomra, általános gyengeségre panaszkodtak.

Szívós Noel Dominiknél hétfőn este jelentkeztek a panaszok. Dr. Abdel Hameed az utóbbi időben sok hasonló esettel találkozott Fotó: Szendi Péter

Azonban jól gondoltuk, most nem az influenzaszerű megbetegedések okozzák a legtöbb gondot, hanem a hasmenéssel, hányással járó járvány. A múlt év végén napi húsz beteg jelentkezett a rendelőben ilyen panaszokkal, sokszor egész családok estek ágynak, mivel egymást fertőzték meg. Dr. Abdel Hameed hangsúlyozta: a leggyakoribb hiba, hogy a szülők félnek a hányástól, és ezért elfelejtik itatni a gyereket, pedig ilyenkor a legfontosabb éppen a megfelelő folyadékpótlás, hogy a beteg ki ne száradjon. Ilyen esetekben indokolt lehet a kórházi kezelés is, ahol a beteg infúziót kap, de a legtöbb esetben erre nincs szükség, a betegség enyhébb lefolyású és a páciens pár nap alatt meggyógyul. Reméljük, így lesz a tízéves katafai Szívós Noel Dominiknél is, akinél hétfőn este kezdődtek a panaszok, és éppen akkor kereste fel az orvost a nagymamájával, amikor ott jártunk.

A körmendi Bíró Anita másfél éves kislányát vizsgálja dr. Abdel Hameed gyermekorvos. Natasa Krisztina lázas volt és köhögött
Fotó: Szendi Péter

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetőhelyettese is megerősítette a körmendi gyermekorvos által elmondottakat. A calicivírus okozta hányásos-hasmenéses megbetegedések a téli szünetet megelőzően rengeteg iskolát érintettek, a celldömölki, a sárvári és a szombathelyi térségben egyaránt. A téli szünetet követően várhatóan nem fog nőni a megbetegedések száma, mivel a járvánnyal súlyosan érintett köznevelési intézményekben elrendelték a fertőtlenítéseket, és valószínűleg a fertőzést elkapó betegek is jórészt meggyógyultak az ünnepek alatt. Éppen ezért abban bíznak a szakemberek, hogy a téli szünet véget vetett a hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseknek.

Az influenzajárvány ezzel szemben még csak most jön, de jelenleg a vírus aktivitása alacsony. Ugyan a megbetegedések száma magasabb, mint december elején, a járványküszöböt még nem éri el. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tájékoztatója szerint 2016. december 19. és 25. között 9 ezer 800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az 51. héten öt megyében nőtt, három területen nem változott, 12 megyében pedig csökkent az influenzaszerű megbetegedések miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva, így volt ez Vas megyében is. A 100 ezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legtöbb, ott 234-en keresték fel a rendelőket, míg Vas megyében 115 volt ugyanez a szám. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést hat megyében, valamint a fővárosban diagnosztizáltak, Vas megyében nem. A helyettes megyei tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy az influenzaoltást még most sem késő beadatni, hiszen a járvány kitörése legkorábban a hónap végére várható, ezért még van idő a védettség megszerzésére, amit az oltás beadása után két héttel lehet megszerezni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a krónikus betegségben szenvedők nagy számban kérik az oltást, ám az egészséges felnőtt lakosság körében még mindig sokkal kevesebben oltatják be magukat, mint azt a szakemberek szeretnék. Pedig érdemes megfontolni, hiszen az influenzás megbetegedés akár két hétre ágynak dönthet bárkit, márpedig két hét kiesést a munkából csak kevesen engedhetnek meg maguknak, a betegség okozta kellemetlenségről és szövődményeiről már nem is beszélve.

Az influenzaszerű megbetegedések és a calicivírus mellett a bárányhimlő is fel-ütötte a fejét. Dr. Abdel Hameed a napokban maga is több bárányhimlős esettel találkozott. Az OEK jelentése szerint novemberben - a szezonális jellemzőknek megfelelően - az októberinek a duplájára emelkedett a bárányhimlős megbetegedések száma. A megyében volt olyan iskola, ahol nagyon sok gyerek betegedett meg, márpedig a bárányhimlő nagyon ragályos, így különösen a zárt gyerekközösségekben hamar elterjed a fertőzés. A lappangási idő két hét, így már akkor fertőz, amikor még semmilyen tünet nem jelentkezik a betegen, éppen ezért védekezni sem nagyon lehet ellene. Kivéve, ha beoltatjuk gyermekünket. A gyermekorvos és a megyei helyettes tiszti főorvos tapasztalata is az, hogy egyre többen kérik a bárányhimlő elleni védőoltást, ami tökéletes védettséget biztosít. Elmúltak már azok az idők, amikor a gyereket direkt himlős környezetbe vitték, hogy a betegségen átesve szerezze meg a védettséget. Amennyiben valaki bárányhimlős lett, fontos, hogy figyelje, nem alakulnak-e ki szövődmények, ezek ugyanis akár súlyosak is lehetnek.



Ön hogyan védekezik a téli betegségek, járványok ellen?

Hunyadváradi László

(40, szállítmányozó)

Sajnos rosszak a tapasztalataim. A kislányom nemrég gyógyult ki a calicivírusból, most pedig én kaptam el. Több nap után most tudtam összekaparni elég energiát ahhoz, hogy elsétáljak a boltba. Úgy gondolom, hogy az erős betegségek ellen nem igazán lehet védekezni, azok jönnek, és teljesen legyengítik a szervezetet.

Tulok Dániel

(32, fitneszversenyző)

Mivel fitneszversenyző vagyok, odafigyelek arra, hogy ne betegedjek meg. Egy nátha is jelentősen visszavethet a versenyfelkészülésben. Sportolóként eleve több vitamint szedek, a téli hónapokban még ezen a dózison is jelentősen emelek. Ilyenkor igyekszem minél több zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztani.

Vámos Ferencné

(71, nyugdíjas)

Számos praktikám van arra, hogy esélye se legyen ellenem a vírusoknak. Először is nem szedek gyógyszereket. Aztán, amikor csak az idő engedi, a szabad levegőn tartózkodom, gyakran pattanok fel a kerékpáromra is. És persze rengeteg vitamint fogyasztok, valamint az öltözködésemre is nagyon odafigyelek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!