Hírek

2017.01.11. 16:26

Vegyes tüzelés? Életveszélyes lehet

Könnyű ráfogni az ipari létesítményekre és az autókra a szmogot, de nem valós ma már az állítás. Olyannyira nem, hogy sokszor vidéken, falun rosszabb a levegő, mint a nagyvárosokban. Az ok a helytelen fűtés. Van, hogy spórolásból, és van, hogy tudatlanságból.

Bakos Ágnes

Kemény mínuszokkal támadt az idei tél, ez látszik is a gáz- és áramfogyasztáson a szolgáltatók összegzései szerint. És látszik a kéményeknél is - azon keresztül pedig a levegőminőségben.

AMI SZENNYEZ

- Már 1990 óta rendelkezünk mérési eredményekkel Vas megye levegőminőségére vonatkozóan - mondta el V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezet-ügyért is felelős államtitkára.

Kezdetben csak a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot mérték az állások, 2008 óta már a PM10-koncentrációt is. Ez a kisméretű részecske, köznapi nevén a szálló por. És ez az, ami a legveszélyesebb az egészségre, valamint a 2,5 mikrogrammnál kisebb részecske is - sorolta az államtitkár. - Ezek az apró részecskék bekerülhetnek a véráramba, ugyanis a tüdő nem szűri meg. Rátapadhatnak ezekre az apró porszemekre a mérgező, rákkeltő anyagok. Bekerülnek a májba, vesébe, ott is kimutatható. Ezek okozhatnak szív- és érrendszeri, légzőszervi megbetegedéseket, akár trombózist, tüdőtágulást, asztmát, infarktust - hangsúlyozta a szmogkockázatot V. Németh Zsolt.

Nem mindegy, milyen anyagok kerülnek a levegőbe a fűtéssel, hiszen komoly betegségeket okozhat a szmog

MÉRÉS

Vas megyében 2013 óta Szombathelyen és Szentgotthárdon is van automata mérőállomás. Látható, ha szélcsendes időben feldúsulnak a szennyező anyagok, óránként frissül az információsor a Földművelésügyi Minisztérium honlapján. - Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat mérései alapján Vas megyében is gondot jelent a lakossági tüzelés, a fűtés - mondta a mért számok átlagáról az államtitkár. Kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium célja eloszlatni azt a tévhitet, hogy a levegőminőségben a legnagyobb részt a közlekedés és az ipar játszik szerepet.

- Ma már a lakossági fűtés hatvan-hetven, az ipar hét százalékban, a közlekedés tíz százalékban felelős a rossz levegőminőségért - mondta az átlagokról V. Németh Zsolt.

- Természetesen egy-egy fő közlekedési útvonal mentén, vagy egy rosszul működő ipari létesítmény körül eltérhet ez az érték - emelte ki V. Németh Zsolt. Mint mondta, ezt Szombathelyen különösen fontos hangsúlyozni.

V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár szerint nemcsak a legszegényebbek fűtenek hulladékkal, azok is, akik nem tudják, hogy káros

FŰTÉS

- Tehetünk azért, hogy jobb minőségben éljünk - hangsúlyozta.

- Úgy vélem, akkor változik a helyzet, ha a hulladékkal való fűtés, vagy az avarégetés ugyanolyan minősítést kap, mint ha valaki egy társaságban ebéd közben rágyújt. Húsz évvel ezelőtt ezt mindenki megtette, ma már, nemcsak a jogi szabályozás, hanem a társadalmi norma változása révén az emberek ezt udvariatlan cselekedetnek tartják, és nem tűrik meg maguk körül - hangsúlyozta az államtitkár.

- Szeretnénk, ha nem tűrnék el az emberek azt sem, ha valaki a saját és a környezete egészségét a fűtéssel veszélyezteti - mondta a várt társadalmi reakcióról.

- Ez nem bosszantási kategória - szögezte le az államtitkár. - Ha valaki PVC-t vagy bútorlapot éget, vagy éppen festett fát, esetleg színes papírt, festékkel kezelt kartonokat, anyagokat, akkor ez nem az a kategória, hogy bosszant minket. Úgy fogalmazott: - Nemcsak megmérgesít , hanem megmérgez!

- Példaként hadd említsem meg, hogy a PVC elégetésekor az a foszgén kerül a levegőbe, amit az első világháborúban még harci gázként használtak - emelte ki V. Németh Zsolt. Azt mondta, a közhiedelemmel ellentétben nem csak a legszegényebbek fűtenek hulladékkal. Azok is, akiknek nincsenek ismereteik arról, hogy ez mennyire káros. Budapest kertvárosi negyedeiben is mértek olyan légszennyezést, mintha ipari üzem mellett állították volna fel a műszert. Sőt, szomszédok egymásnak adnak tippet, hol lehet bontott építési anyagot beszerezni fűtéshez - ezen a gondolkodáson kell változtatni.

Kiemelte a helyes fűtést is: száraz fával, felülről lefelé égetve a hasábokat: így kell begyújtani. Persze ez már nem mutatható ki a levegő szennyezettségéből, de jelentősen spórolhatnak a helyes technikával a háztartások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!