Hírek

2017.02.13. 19:25

Elszállhat-e a kenyér ára Vas megyében? - Nőtt a munkaerő költsége, kevés a pék, elkerülhetetlen az emelés

A minimálbér-emelés, a munkaerőhiány, az alapanyagárak növekedése hatással vannak a kenyér árára megyénkben is.

Tóth Kata

Horváth Tibor, az egyik szombathelyi székhelyű sütő- és édesipari kft. ügyvezetője, a Magyar Pékszövetség tagja hangsúlyozza: a pékeké az egyik leginkább élőmunkaigényes tevékenység. A cégnél 220-an dolgoznak, januártól nőtt a munkaerő költsége: kötelezően emelniük kellett a minimálbért 15, a garantált bérminimumot 25 százalékkal - ez átlagban 18-20 százalékos béremelést jelentett. Ennek kell, hogy „megkeressék” a bevételi oldalát. Költségcsökkentéssel nem tudnak élni, egyetlen mód kínálkozik hát: ha az átadási áraikon emelnek.

December közepén kezdtek tárgyalni az áruházláncokkal, amelyeknek beszállítanak, és még most is folynak a megbeszélések. A multik, a kiskereskedelem maguk dönthetnek a fogyasztói árak emeléséről. Többüknek az az üzletpolitikája, és azt is kommunikálják, hogy a lehető legjobb minőséget szeretnék kínálni a vevőiknek, a legalacsonyabb áron. - Mindebből mi következik? - teszi fel a költői kérdést Horváth Tibor. - Akik az áruházláncoknak szállítanak, azok nem számíthatnak átadásiár-növekedésre. Van olyan partnerük, amelyik úgy emelte a kenyér árát, hogy még nem állapodott meg velük. Az ügyvezető reméli, mindenkivel megegyeznek majd, úgy, hogy az átadási árakat olyan mértékben növelik, hogy a bérnövekményt ki tudják termelni. A vásárlók egy kiló félbarna alapkenyérhez most 200 forint alatti és 300 forint feletti áron is hozzájuthatnak. Ha csak tízszázalékos emelésben gondolkodunk, arányosan 220-400 forint közötti fogyasztói árra lehet számítani.

Sajnos vannak egyéb gondok is, sorolja őket: szinte lehetetlenség péket találni, sokan külföldön helyezkedtek el, csábítóak az ottani bérek. Az idősebb, gyakorlott szakemberek nyugdíjba mentek, a fiatalok ritkán választják ezt a szakmát - a korábbi pék-cukrász képzést is szétválasztották: vagy péknek, vagy cukrásznak jelentkezhetnek a fiatalok.

A sütőipari vállalkozások árbevétel-arányos bruttó jövedelmezősége 0 és 2 százalék közötti, de az ügyvezető szerint inkább a nullához közelít. Emellett nem lehet a szükséges fejlesztéseket, korszerűsítéseket végrehajtani. Azt is hangsúlyozza: ők legálisan gazdálkodnak, minden terhet megfizetnek, és nem éltek például a munkaidő csökkentésének eszközével, amivel spórolhatnának a bérköltségen.

Katona Istvánné Mária, egy vépi pékség ügyvezetője a két fiával családi vállalkozásban viszi a céget. Huszonhárom éve termelnek, utoljára öt éve emeltek árat, akkor is csak öt-tíz százalék közötti volt a mértéke. A jelen helyzetben kivárnak: ha már tudják, hogy a beszállítóiktól milyen áron kapják az alapanyagokat, kezdenek gondolkodni az esetleges emelésen, ami semmiképpen sem lesz harmincszázalékos, ahogy azt az országos sajtó rebesgeti. Valószínűbb az öt-tíz százalék körüli drágítás fél éven belül. A minimálbér-emeléssel a közterheik nőttek. Az ügyvezető azt mondja, csak ezzel nem indokolható az áremelés, viszont elkerülhetetlen. Idén az első havi forgalmuk gyengébb volt a tavaly januárinál - a vásárlóik tehát kevesebbet költöttek pékárura. Saját pékáruszakboltjukban árusítanak, emellett hét mozgóárus autójuk járja a környéket. Egy kisboltba szállítanak Pecölbe, a többi boltot az évek alatt leépítették. Amikor a multik megjelentek, lenyomták az árakat, a kereskedők is erre kényszerültek. Ekkor a család úgy döntött, közvetlenül a lakosságnak értékesítenek. Az elmúlt tíz évben fokozatosan fejlődtek, egy mozgóautóval kezdtek, az járt Táplánszentkeresztre, aztán a kereslet nyomán a többi túrát is kialakították. Hétköznap négy, hétvégén öt pék dolgozik a termelésben, öt gépen - hosszú idő óta ugyanaz a csapat. Összesen 18 alkalmazottjuk van, kilós, félkilós, barna és fehér, magos kenyeret is sütnek, 400 kilót naponta. Ezenkívül sok süteményt, vagy harmincfélét mindennap. Az egykilós, félbarna jellegű kenyér náluk 320 forint.

A Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese, Szalai Tamás szívesebben használja az árkorrekció szót a kenyérre vonatkozóan - a forgalom függvényében minimális áremelés várható a tankenyérboltjukban. Az egykilós fehér kenyér náluk most 250 forint. A finompékáru fogyasztói ára viszont a cukor, a dió, a margarin, az étolaj, tehát a nyersanyagárak emelkedése miatt nőni fog, várhatóan áprilistól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!