Hírek

2017.03.20. 20:36

A csillagok szerint évszakot váltottunk, hosszabbodnak a nappalok

Szombathely - Hétfő délelőtt volt a tavaszi nap-éj egyenlőség. Szombathelyre változatos időjárást hoznak az első tavaszi napok.

Bakos Ágnes

- Hosszabbodnak a nappalok, én mindig ettől számolom az igazi tavaszt - mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A csillagászat mellett a népi megfigyelésekre is érdemes támaszkodni: a hétvégén ünnepeltek a Sándorok és a Józsefek, ma pedig Benedek napja van. Ők azok, akik (jó esetben) zsákban hozzák a meleget a hosszú fagyos hetek után. Fázni a héten biztosan nem fogunk: 16 és 21 °C közötti hőmérsékletet mérhetünk majd délutánonként.

Vincze Mátyás, Orosz Zsuzsanna, Boros Luca, Sebesi Patrik sárvári gimisek is a szabadban töltötték a tanórák közötti szüneteket Fotó: Unger Tamás

- Eddig 7,7 °C a március, szerintem 8 °C körül lesz, vagy felette - mondta a havi átlaghőmérsékletről az észlelő. A sokévi szombathelyi átlaghőmérséklet 5,2 °C márciusra, ezt - úgy néz ki - túlszárnyaljuk idén. Érdekes, hogy sok napsütés nem kapcsolódik az enyhe időhöz: az elmúlt húsz nap alatt 91 órát sütött a nap Szombathelyen, miközben 140 óra körüli a márciusi átlagmennyiség. A népi időjóslás szerint, ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható. Ha nem, akkor hosszú, lucskos őszre kell számítani. A szél tekintetében változatosnak látszik ez a hét: kedden, csütörtökön és pénteken déli szél várható, szerdán északi, a hétvégén pedig keleti. - A hétvége bizonytalan, a keleti szelek azért rafináltak szoktak lenni - tette hozzá a szombathelyi észlelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!