Hírek

2017.03.22. 18:45

Magabiztosan és profin kell viselkedni az állásinterjúkon

Manapság a munkaerő-hiányos piacon előnyben vannak az álláskeresők, hiszen jóformán kapkodnak értük a cégek, hogy a fejvadász szakma fellendüléséről ne is beszéljünk.

Napló-információ

Az előnyt viszont csak azok tudják kihasználni, akik magabiztosan és profin viselkednek az állásinterjúkon, ami még ilyen piaci helyzetben is nagy stresszt jelent a jövendőbeli munkavállaló számára. Ahhoz, hogy az interjúig eljussunk, szükség van egy jól megírt, lényegre törő, a betölteni kívánt pozícióhoz igazított önéletrajzra.

Az egyik legnagyobb álláskereső portál szakembere szerint fontos jól bemutatnunk az eddig elért eredményeinket.

- Előfordul, hogy a cégek az álláshirdetésben az innovatív gondolkodás kifejezést írják, de valójában ez csupán előfeltétele annak, amire igazán vágynak: olyan ötletekkel és hozzáállással rendelkező munkavállalókra, akik időt vagy pénzt tudnak megspórolni a vállalatnak azáltal, hogy egyszerűsítik, ésszerűsítik a termelési folyamatokat, vagy egyszerűen csak hatékonyabban tárgyalnak - mondta a szakértő.

A cégek általában olyan munkavállalókra vágynak, akik ötletekkel és hozzáállással időt vagy pénzt tudnak megspórolni a vállalatnak azáltal, hogy egyszerűsítik, észszerűsítik a termelési folyamatokat
Illusztráció: Shutterstock

- Létrehoztunk egy olyan megállapodást, ami profitot hozott a cégnek? A meghatározott büdzsé 20 százalékát sikerült megspórolnunk a projekt végére? Határidő előtt befejeztük a munkát? Az ilyen vagy ehhez hasonló eredmények konkrét megemlítésére a felvételiztető felkapja a fejét, hiszen, ha hasonlóan teljesítünk majd az új pozícióban is, azzal a vállalat jól jár.

Az apró kulcsszavak megváltoztatása is sokat segít azon, hogy kitűnjön életrajzunk a többi közül. A pontos munkavégzés helyett írjuk inkább azt, ezzel mennyi időt spóroltunk a cégnek, csapatjátékos helyett emeljük ki, hogy mindig segítőkészek vagyunk a kollégákkal szemben, és ne azt írjuk, hogy a főnök milyen elégedett volt velünk, inkább az ügyfeleket helyezzük előtérbe. A jó motivációs levél belépő lehet az új munkahelyre. Általában ez a legelhanyagoltabb része az önéletrajzoknak, pedig a sok adat között elveszhet a személyiség és a motiváció. Ezzel a rövid írással tudjuk felhívni magunkra igazán a figyelmet, kiemelhetünk olyan tulajdonságokat, motivációt, amik az életrajzból kimaradtak.

Az egyik állásportál szakembere, Istók Nikoletta szerint használhatunk sablont azért, mert a gondosan megszerkesztett forma sokat nyom a latban, de mindenképp tegyük azt személyessé.

- Ahogy az önéletrajz esetében igaz, úgy a motivációs levelet is mindig szabjuk a kiírt munkakörhöz. A befejezésben foglaljuk össze, mely dokumentumokat csatoljuk jelentkezésünkhöz, és egy pozitív mondattal zárjuk a levelet. Ne felejtsük el az aláírást és a dátumot! Mielőtt a küldés gombra kattintunk, mindig olvassuk át az anyagunkat, különös figyelemmel a helyesírásra! - hívta fel a figyelmet.

Baráth András önéletrajz-szakértő szerint a jó benyomáshoz a reális önismereten és tapasztalaton túl fontosak az ambícióink is: a kísérőlevélben ne csak a múltunkra világítsunk rá, hanem egy kicsit a jövőnkre is. - Fogalmazzuk meg karriercéljainkat, összhangban az adott cég filozófiájával és lehetőségeivel. Hangsúlyozzuk ki azt is, mi mit tudunk tenni a munkaadóért, ő hogyan profitálhat szaktudásunkból, megszerzett gyakorlatunkból - ajánlja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!