Hírek

2017.03.03. 09:51

Használt pelenka, sörös doboz – Rengeteg a szétszórt hulladék Vasszécseny mellett

Csempeszkopács és Vasszécseny között – egy földút lehajtójának közelében – nem túl szívderítő látvány tárult elénk: a földút két szélén megannyi szemét lapult a bokrok alatt. Láttunk használt pelenkát, zsáknyi sörös dobozt és kisebb hadseregnek elegendő elvásott cipőt

Elek Szilveszter

Az illegális szemétlerakóhely „feltöltői” rafináltak voltak, ugyanis úgy helyezték el a vegyes hulladékot, hogy azt az útról nehéz lehessen kiszúrni. De vannak távolabbról is jól látható jelek, például a fák lombkoronáján éktelenkedő papírdarabok és nejlonzacskók. A kupac állapotából és a szemét mennyiségéből ítélve már régóta hordhatják oda a szemetet.

Fotó: Unger Tamás

Az illegális szemétlerakóhellyel kapcsolatban felkerestük a vasszécsenyi önkormányzat illetékesét, akitől azt a választ kaptuk, hogy minél előbb el fogják takarítani a hulladékot. Hozzáfűzte, hogy folyamatosan küzdenek a szemetelőkkel, mert a forgalmas 87-es főút átszeli a falut, és egyes átutazók bedobják az utat szegélyező árokba a szemetet.

Fotó: Unger Tamás

Azt is megtudtuk, hogy ez ugyan nem lenne feladata az önkormányzatnak, de a lelkiismeretük azt diktálja, hogy felszámolják az illegális hulladéklerakókat a természetvédelem és a falukép szépítésének jegyében. Gyakran fordul elő az is, hogy nem önkormányzati, hanem magánterületre dobják le a szemetet, ilyenkor felhívják a föld tulajdonosának figyelmét, hogy ha nem beazonosítható a szemét, akkor az ő felelőssége annak az eltakarítása.

Fotó: Unger Tamás

Vasszécseny nem bánik kesztyűs kézzel a renitensekkel: az illegálisan lerakott hulladékot bejelentik a hatóságoknak, és segítik a munkájukat azért, hogy minél előbb megtalálják a szemetelőt. Előfordult, hogy feljelentés útján vitették el a hulladékot.

Fotó: Unger Tamás

Az önkormányzat a megelőzést támogatja, mindent megtesznek, hogy megteremtsék a lehetőségét annak, hogy mindenki legálisan tudja kidobni a szemetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!