Hírek

2017.03.02. 19:11

Több százan tüntettek Jordán Tamásért Szombathelyen

Nagyon sokan eljöttek a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatóját, Jordán Tamást támogató szimpátia-tüntetésre csütörtökön délután a Városháza elé.

Ölbei Lívia

Miközben benn a szombathelyi közgyűlés a WSSZ ügyvezetői igazgatói pályázatának megtárgyalásához közeledik, kinn nagy tömeg jön össze, hogy támogatásáról biztosítsa a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatóját. „A WSSz úgy jó, ahogy van”, emelkedik a házilag készített transzparens a magasba, egy színházba járó házaspár hozta. A tüntetés a V mint Vas Egyesület kezdeményezésére, az Éljen Szombathely! Egyesület támogatásával szerveződött annak érdekében, hogy - amint Varga Tamás, a V mint Vas elnöke, az esemény nyitószónoka fogalmaz - „folytassa Jordán Tamás”.

Szavait vastaps fogadja. „Jordán Tamás a helyén van”, következik Fűzfa Balázs irodalomtörténész. Benke Éva, a BDTF Radnóti-díjas tanára arra kéri „a város polgárai által megválasztott képviselőket”, hogy - elkerülve a pályázat újrakiírásának „fölösleges procedúráját” -, éljenek döntési jogukkal, vagyis fogadják el az egyetlen érvényes pályázatot: Jordán Tamásét.

Benke Éva azzal indokolja kérését, hogy „a szombathelyi képviselők igazán kedvező helyzetben vannak”, amikor dönteniük kell a WSSZ igazgatójának személyéről: „Színházunk van, amely az elmúlt tíz évben beépült az életünkbe, minőségi változást hozott, ahogy azt mindenki tudja - az elöljáróink is. A színházat Jordán Tamás vezeti.” Benke Éva kiemeli, hogy a WSSZ szakmai teljesítménye „az egyetemes színházkultúra mércéjével” mérve is jelentős: „A WSSZ olyan szombathelyi álom, amely megvalósult. Szombathelynek színháza lett. Szombathelynek lett színháza.” Benke Éva zárókérdése úgy szól, hogy amikor döntenek, kit képviselnek a „szombathelyi szenátorok”. Dr. Kneffel Pál főorvos hat civil szervezet nevében olvassa föl a szombathelyi közgyűlésnek címzett, Jordán Tamás pályázatát - mint a polgári lét új dimenzióit megnyitó WSSZ működésének garanciáját - támogató levelet, amely a Savaria Lions Club kezdeményezésére, a Soroptimist, a Zonta, a Rotary, a nyugdíjasszövetség és a Dr. Kiss Gyula Egyesület csatlakozásával született meg.

A szimpátiatüntetésen elhangzik Törőcsik Mari videóüzenete, amely a nemzet színészeinek Jordán Tamást támogató levelét kíséri: „Kérem, hogy higgyenek nekünk!”

„Benkő Laci vagyok” - jelentkezik be élőben a (szombathelyi születésű) Benkő László az Omegából: „Elképzelhetetlen a szombathelyi színház Jordán Tamás nélkül.” Spontán részleteket olvasnak föl egyetemi oktatók a Szókratész védőbeszédéből (Jordán Tamás emblematikus estje), a szakmai szervezetek, társulatok Jordán Tamás és a WSSZ mellett kiálló levelei helyett csak a neveket sorolják (a teljesség igénye nélkül): Magyar Színházi Társaság, Színházi Kritikusok Céhe, Örkény Színház, Vörösmarty Színház, Pintér Béla Társulat.

Szendrő-Németh Tamás felszólalása után az egyórás tüntetés a Pál utcai fiúk musical grund-dalára ér véget: „Álljunk bele, ha kell, jöjjön bármi is el.”

Előzmények:

A nemzet színészei levelet írtak, a Városháza elé civil demonstráció szerveződik

A színházi szakma újabb képviselői biztosították támogatásukról Jordán Tamást

A nemzet színészei Jordán Tamás mellett, a polgármester újra kiírná a WSSz-igazgatói pályázatot

Jordán Tamás folytassa a megkezdett munkát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!