Hírek

2017.03.08. 18:21

Kizöldül a szombathelyi piac - Még sok egyeztetés van hátra

Szombathely - A környék közlekedése is átalakítás előtt áll, meg persze maga az épület. A most elkészült tervek irányt mutatnak, folytatódik az egyeztetés a piac megújításáról.

Bakos Ágnes

A területet összekötik a Szent Márton utcával, a Vásárcsarnok déli oldalán lévő út pedig kétirányú lesz, és a Hunyadi úttal közös déli csomópont lámpás kereszteződés lehet - vázolta a piac átépítésével kapcsolatos forgalomtechnikai átalakításokat Litkei Tamás építész. A márciusi közgyűlésen ismerték meg a képviselők az elkészült terveket. A bemutatott vázlat szerint átrendezik az üzleteket, a két épület között lehetnek majd a szeméttároló konténerek, és oda hajthatnak be az árusok lerakodni. Az északi oldalt "kinyitják", ez azt jelenti, hogy világosabb, előtetős rész lesz. Ez alatt a tető alatt lehetnek a további árusítóhelyek.

A tervező szerint végig kell gondolni az üzletpolitikát is: milyen profilú boltoknak ad helyet az üzletsor.

A terveken jól látszik a sok parkolóhely és a tetővel fedett, külső árusítóhelyek is a megújuló piacon Fotó: Szombathely.hu

A klimatizálással kapcsolatban elmondta: a két csarnok teljesen különböző szerkezetben épült, ebből az is következik, hogy nehezen szigetelhető. Ezért (is) zöldtető kerülhet a lakóépületek felőli homlokzathoz. A természetes hűtést-fűtést szolgálja a zöld felület, amit persze gondozni kell majd.

Két lépcsőház készül a csarnokhoz. Az egyikben egy mozgássérültek által is használható lift lesz, a másikra azért lesz szükség, hogy az emeleti bolt és étterem a nyitvatartási időn kívül is megközelíthető legyen.

A negyven éve épült vásárcsarnok felújításával kapcsolatban a képviselők az egyeztetéseket sürgették. Ez már megkezdődött: a piacon árusítók véleményét is kikérték a tervekről. Mindenekelőtt azt szeretnék, ha nem csökkenne jelentősen az árusító felületek száma és nagysága.

A témában a közgyűlésen elhangzott, hogy az aluljáró felé is lehetne "terjeszkedni", az a terület is kaphatna piaci funkciót. Szó esett arról is, hogy érdemes lenne körülnézni más városok piacain, azokon, amelyekkel elégedettek az ott árusítók és a vásárlók is.

A felújítási vázlattervet húsz egyhangú igen szavazattal elfogadták a képviselők. Néhány hónap múlva készen lehetnek a kiviteli tervek, jövőre kezdődhet az építés, melynek idejére ideiglenesen meg kell oldani a piac működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!