Hírek

2017.03.24. 15:06

Vadalma, tengelic – Mutatjuk, kik nyerték a madarak és fák napja verseny területi fordulóját

Szombathely - Természetjáró felső tagozatos diákok vetélkedtek pénteken a Madarak és fák napja országos verseny területi fordulóján.

Tóth Kata

Versenylehetőséget kaptak azok a természet iránt érdeklődő gyerekek, akiknek kedvük volt tanórai, szakköri, erdei iskolai, madárgyűrűző, természetjáró vagy madarászsuli-programok során szerzett ismereteikről, terepi tapasztalataikról közösségben számot adni. A versenyzőket köszöntötte dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki bevallotta, nagy szerelmese a természetnek. Kiemelte: erdeink nemzeti kincset képviselnek, területük folyamatosan nő, sőt az elmúlt 90 évben megduplázódott: mintegy 2 millió hektár erdőnk van. Hozzátette: fontos, hogy a ma fiatalsága a természet értékeit felismerje, óvja és védje. Varga László, az erdészet munkatársa és dr. Gyurácz József, a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke is üdvözölték a résztvevőket - a helyi természeti értékek fontosságára hívták fel a figyelmet.

A Gothard Jenő Általános Iskola hatodikosai, Seibert Vilmos, Bognár Boldizsár és Dallos Ákos az interneten kerestek rá a felkészüléshez kijelölt segédanyagokra, madárfajokra. Mindhárman rendszeresen járják a természetet. Boldizsár a családjával hétvégente madarászik. Voltak az Abért-tónál, Velemben, az Óház-kilátónál - távcsővel nézték és fotózták is a madarakat - a múltkor megfigyelt egy keresztcsőrűt. Vilmost a hüllők és az emlősök érdeklik, ő állatnyomokat keres a természetben. Ákoséknak Hosszúperesztegen van nyaralójuk - ott, az erdőben hallgatja a madarakat, a múltkor őzet is látott szökellni. A fiúk a megmérettetésre készülve felosztották egymás között, hogy ki miért felelős: a madarak, a hangok, az erdők, a szurdokok mind máshoz tartoznak.

A Váci iskola hatodikos lánytriója - Finta Liliána, Kósa Jázmin és Németh Dorisz - madárhangokat hallgattak és memorizáltak a verseny előtt (például a csilpcsalpfüzikéét, a gyurgyalagét), megtanulták, melyik állat milyen odúban él, és feladatlapokat oldottak meg.

Egy színes, fotókkal illusztrált tesztlapot kellett kitölteniük a felsősöknek másfél óra alatt, amit a vetélkedő gazdája, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány állított össze. Az 5-6-7. évfolyam tananyagához kapcsolódó természeti, környezetvédelmi, biológiai alapismeretek, a tanult növény- és állatfajok ismerete, általános madár- és élőhelyvédelem, Erdély természeti kincsei, az év fája, a vadalma; az év madara, a tengelic, a varjú-, seregély- és málinkófélék közül hat faj - egyrészt ezek adták a teszt tartalmát. Ezenkívül az erdő és az erdőgazdálkodás témakörét, a vegyes, üde lomberdők növényeit és a terepi munkához szükséges eszközök és kellékek ismeretét, használatát is érintették a feladatok, valamint madárhang-felismerést - így állt össze a tíz feladat.

A táplánszentkereszti Apáczai iskola Apáczai rigók fantázianevű csapata lett a területi forduló győztese: Kovács Patrik, Purgai Mátyás és Lovranics Dávid jutottak a május 12-13-ai országos döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!