Hírek

2017.04.28. 18:05

Sikerrel működik a jánosházi üzenőláda

Jánosháza - Üzenőláda áll a Batthyány Lajos Általános Iskola aulájában. Mellette papíron kifüggesztve a használati szabályok. A lényeg az, hogy névtelenül bárki szebbé teheti egy diáktársa vagy tanára napját. Szívesen használják a gyerekek (és felnőttek).

Bakos Ágnes

- Olyan üzenetet kell beírni a levélbe, hogy attól a másiknak jobb napja legyen. Tehát megköszönni valamit, bocsánatot kérni valamiért - mutatta be a Suli Messenger láda "működését" Göblyösné Lengyel Anita tanárnő, az ötletgazda. Az a mottójuk, hogy egy jó nap mindig egy pozitív gondolattal kezdődik. Hetente bontják a ládát, minden hétfő reggel sorba áll a több mint száz diák, és átveszik a leveleket. A papírcetliken kívülről csak a címzett neve szerepel, bontatlanul kapják meg a gyerekek, aztán ott helyben nem is olvassák el, csak később.

Az első hétfőn olyan sok üzenet volt a ládában, hogy két óraközi szünet volt csak elég a szétosztásra. - Összesen 267 üzenetet, őszinte gondolatot fogalmaztak meg a gyerekek, és minden diák kapott levelet - összegezte a tanárnő.

Pintér Anna és Vass Norina is küldött üzenetet Fotó: Bakos Ágnes

- Feladót nem kell írni, és bárki lehet címzett az iskolában, tanárnak, takarító néninek, és persze a többi diáknak - sorolta a tanárnő. Már volt arra is példa, hogy tanár írt diáknak: megköszönte az órai munkát, azt, hogy valamiből jól felkészült, vagy segített valamiben a szünetben.

- Amin nincs címzett, azt nem osztom ki, hiszen nem olvasok bele - mondta Göblyösné Lengyel Anita. A szabályok között szerepel, hogy nem szabad bántó dolgot üzenni, ha valaki mégis megteszi, az erkölcstanból elégtelent kap, de még nem volt szükség erre a szankcióra.
A lényeg a gyermekek önbecsülésének elősegítése, a boldogságra tanítás - körülbelül így foglalható össze a kezdeményezés. Azt már zárójelben tette hozzá a tanárnő, hogy az ötlet az órai levelezésből jött: hiába szólt rá a gyerekekre, nem hagyták abba az üzengetést. Utána került elő papírdoboz és készült el a Suli Messenger láda, amelyről bármelyik másik iskola is példát vehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!