Hírek

2017.04.21. 11:35

Szociális foglalkoztatóról álmodnak - A segítség igénye mélyen kódolva van az emberben

Sárvár - A családok nagy részének törekvése, hogy ha lehetséges: fogyatékkal élő gyermekük ne egy tőlük távoli intézetben lakjon, hanem szociális segítséggel otthon, velük élhessen.

Pogács Mónika

Speciális segítők nyújthatnak támogatást abban, hogy a fiatalok otthoni környezetben maradhassanak, óvodába, iskolába járhassanak, közben napközben a szülők tehermentesítése is megoldott legyen.

A sárvári Kolping Támogató Szolgálat így 28 fogyatékkal élő személy alapellátásáról gondoskodik.

Rábáné Varga Anitától egyfajta helyzetjelentést kértem munkájukról. Arra is kíváncsi voltam: tudnának-e hidat képezni a fogyatékkal élők és a munka világa közt, ha valaki szívesen dolgozna klienseik közül.

A beszélgetés során kiderült: épp ennek alapjait kell lerakniuk a jövőben. Ellátottjaik, akiket a szolgálat alakulása óta, éppen 12 éve kezdtek speciális vasi oktatási, nevelési intézményekbe, óvodákba, iskolákba szállítani, lassan kikerülnek ezekből. A folytatás a nappali ellátás biztosítása lehet számukra.

A gyerekeket 12 éve kezdték speciális vasi oktatási, nevelési intézményekbe, óvodákba, iskolákba szállítani

- Ha gyermekeink kikerülnek az iskolarendszerből, nem akarjuk, hogy a nap 24 órájában csak otthon legyenek, elszigetelődjenek. Az irántuk érzett felelősségből tovább kell gondolni a nappali elhelyezés lehetőségét - mondta a szolgálatvezető.

Az igény tehát előre látható, de természetesen finanszírozás nélkül nem megy a tevékenység bővítése. A szolgálat egyébként is állami normatívából működik. Szigorú nyilvántartást kell vezetniük a napi tevékenységről a támogatás igényléséhez. A személyi segítés esetén a családoknak pedig hozzá kell járulniuk mindehhez. Óránkét kedvezményes, háromszáz forintot kell fizetniük, ha a szociális rászorultságot igazolni tudják.

A remények szerint ilyen állami normatíva és családi hozzájárulások alapozhatják meg a nappali ellátás rendszerét is.

A sárvári Kolping Támogató Szolgálat vezetője, Rábáné Varga Anita nappali ellátást és szociális foglalkoztatót is szeretne

A gyermekek a hozzáértő gyógypedagógusi munkának köszönhetően napi életvitelhez szükséges ismereteket, gyakorlati tudást kapnak az oktatási intézményekben. Mindenki képessége, illetve fogyatékának mértéke szerint tudja ezt hasznosítani a mindennapokban. A társas kapcsolatok, közösségi programok is hozzájárultak a fogyatékkal élők társadalmi integrációjához.

Ezért lenne visszalépés, ha magukra hagyná a szolgálat az iskolából kikerülőket.

Rábáné Varga Anita épp emiatt látja maga előtt a nappali ellátás vízióját és ehhez csatoltan később egy szociális foglalkoztató létrehozását. Ezt is pályázatból tudják megvalósítani.

Jelenleg a támogató szolgáltatás három területet, az otthoni személyi ellátást, a szállítást és a tanácsadást foglalja magában. Utóbbi térítésmentes. Segítenek az ügyfeleknek a szükséges kérelmeket kitölteni vagy például üdülésekre pályázni.

A szállítószolgálatra van a legnagyobb igény: Csaknem húsz gyermek szállítását oldják meg a tanítási időszakban speciális vasi óvodákba, iskolákba, szakiskolákba.

- Két gépkocsink van. A kilencszemélyes, hétéves kisbusz tavaly óta van nálunk. Akadálymentesített és egy kerekesszékes személy szállítására is alkalmas. A hétszemélyes kocsink most érett meg a cserére, rengeteg kilométer van benne. Pályázatra várunk. Anélkül nem megy - magyarázta a sárvári szociális szolgálat vezetője.

A tanácsadás és szállítás mellett van egy harmadik nagy feladata a Kolping Támogató Szolgálatnak: az otthoni személyi segítés.

A jogszabálynak megfelelően a feladatok ellátására négy munkatárs és egy részmunkaidőben alkalmazott sofőr áll a fogyatékkal élők rendelkezésére. A sárvár önkormányzattal együttműködési szerződése van az intézménynek. Nickről, Ikervárról, Megyehídról, Gércéről, Kenézről. Káldról, Pecölből is vannak ellátottjaik.

A támogató szolgálat vezetője szociálpedagógus. A segítés igénye szerinte mélyen kódolva van az emberben, de a neveltetés is sokat számít.

- A mi családunkban négy generáció élt együtt. Ott tanultam meg az alkalmazkodást, a segítségnyújtást. Valószínűleg ezért vonzódtam a segítő hivatáshoz is - mondta a szociális szakember, majd hozzátette: - Remélem, a kollégák és az ellátottak is úgy érzik: nálunk megkapják, amire szükségük van.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!