Hírek

2017.04.02. 14:05

Facsemetékkel gazdagodott a vépi Tündérkert a tavaly születettek tiszteletére

Vép - A tavaly született gyerekeket köszöntötték tegnap ünnepséggel, faültetéssel. Vépi lakosokká fogadták őket.

Tóth Kata

Családias ünnepségen fogadták tegnap vépi lakosokká a tavaly született, a városban élő gyerekeket.2011-ben alakították ki a Tündérkertet a városban, a művelődési ház udvarán. Régóta tartó, szép hagyomány, hogy az előző évben született gyerekek tiszteletére tavasszal facsemetéket ültetnek a kertben, így fogadják őket Vép polgáraivá.

A ceremóniára idén is sor került, tegnap délelőtt a művelődési házban gyűltek össze az újszülöttek családtagjaikkal. Műsort adtak a tiszteletükre, majd két körtefa került a földbe, amelyeket szalagokkal díszítettek - 39-cel, ennyi újszülött volt 2016-ban Vépen. Bene Tibor vépi fafaragó ligetben található szobrára idén is felkerültek a gyerekek nevei egy kis táblán. Az érintett családok, amikor csak kedvük tartja, felkereshetik a fákat és gyermekeikkel együtt követhetik annak cseperedését.

Koósz Ibolya és Tamás a gyermekeikkel, Kornéllal és Nimróddal a Tündérkertben lévő faszobornál
Fotó: Unger Tamás

A tavaly születettek tiszteletére szólt a vépi himnusz a művelődési házban, majd őket köszöntötte műsorával a Vadvirág Művészeti Óvoda Pipitér csoportja.

Névre szóló meghívót kapott minden tavaly világra jött vépi kisgyermek az ünnepségre - tegnap délelőtt a város polgáraivá fogadták őket. Felhívást tett közzé az önkormányzat: arra buzdították a szülőket, nagyszülőket, hogy jelezzék, ha gyermekük, unokájuk tavaly született, Vépen él, de nem ez a bejelentett lakhelye. Azt szerették volna, hogy ne csak a lakónyilvántartásban szereplő, illetve a helyi védőnők gondozása alá tartozó gyerekekhez és szüleikhez, hanem minden helyi aprósághoz eljusson a meghívás a ceremóniára. Megteltek a széksorok - sokan elmentek a hívó szóra, a meghitt, családias rendezvényre.

Koósz Kornél például, aki februárban múlt egyéves. Ő és bátyja, a két és féléves Nimród a szüleikkel és nagyszüleikkel érkeztek. Míg a gyerekek a körülöttük levő nyüzsgésben bámészkodtak, szüleik arról beszéltek, milyen fontos számukra, hogy egy nyugodt, összetartó, jó közösségben élnek Vépen. Molnár Gergőről, aki édesanyja karjában aludt édesdeden, kiderült tavaly december 31-én éjjel született - épp, hogy meghívást kapott az idei polgárrá fogadásra.

A színes szalagok a facsemetéken a gyerekeket szimbolizálják
Fotó: Unger Tamás

A féléves Tátrai Hanna anyukája, Tátrai-Varga Júlia pedig szép gesztusnak nevezte a város részéről a faültetést és fontos dolognak azt, hogy gyermeke vépivé válása egy ilyen ceremóniával kezdődik. - 39-en születtek tavaly, akik a városban élnek. Ez a szám azt jelzi, hogy a szülők úgy gondolják, hogy itt akarnak letelepedni, családot alapítani, itt képzelik el a jövőjüket - kezdte köszöntőjét Kovács Péter polgármester. Hangsúlyozta, az önkormányzat az intézkedéseivel, a támogatásokkal igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a lakosságszám nőjön.

A céljuk továbbra is az, hogy a városban jó legyen gyermekeket világra hozni, nevelni. Szeretnék, ha a tavaly születettek a településen nőnének fel, és a jövőjüket is helyben képzelnék. Emléklapot és a város ajándékát kapták az újszülöttek, akik a szüleik karjaiban vagy apró, néha még tétova léptekkel érkeztek a színpad elé. Két árpaérő körtefacsemete került a földbe a Tündérkertben - erős kezű édesapák ültették be őket. Színes szalagokat köthettek fel rájuk a hozzátartozók.

A gyerekek között a helyi foltvarró szakkör kicsiknek szánt meglepetését - kis csomagban egy-egy "rongyikát"- is szétosztottak. Közös fotóra gyűltek össze a családok a ligetben Bene Tibor faszobránál, amelyre a gyerekek neveit soroló tábla került, majd beszélgetésre, fogadásra tértek vissza a művelődési ház nagytermébe. Itt volt először alkalom arra, hogy az új generáció tagjai ismerkedjenek, barátkozzanak egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!