Hírek

2017.05.28. 17:50

Hazájukért hoztak áldozatot - Hősök napi megemlékezések a megyében

Számos településen fejet hajtottak tegnap azok emléke előtt, akik életüket áldozták vagy kockáztatták Magyarország érdekében.

Vas Népe

Május utolsó vasárnapján minden történelmi kor elesett hősei előtt fejet hajtunk. Azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik életüket áldozták a hazáért. Az ünnep eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. A magyar Országgyűlés 2001-ben alkotott törvényt a hősök emlékének megörökítéséről. Vas megye számos településén tisztelegtek tegnap.

Rózsát tart a kezében Kelemen Jánosné, akinek férjét 1944-ben nyilvánították eltűntnek. A tegnapi szombathelyi ünnepség végén letette virágait az Áldozati emlékműnél Fotó: Szendi Péter

Szombathely

A Himnusz dallamaival és a nemzeti lobogó felvonásával kezdődött a magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartott megemlékezés vasárnap dél-előtt a Március 15. téren, az Áldozati emlékműnél. - A hazában nincs magyar család, amelynek ne lennének hősei, hősi halottai a felmenők között - jegyezte meg ünnepi szónoklatában Harangozó Bertalan kormánymegbízott.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester a szombathelyi ünnepségen Fotó: Szendi Péter

A két világháborúban elesett katonák emlékét idézte fel - a kötelességteljesítés, a küzdelem, a kitartás hőseinek nevezve őket, akikre az országnak szüksége volt. Emlékeztetett: a tisztelgés nem csak a hazatérőknek jár. Mindenkit arra buzdított: kutassák fel hős családtagjaikat, azok küzdelmeinek helyszínét és egy szál gyertyával büszkén hajtsanak fejet a haza hősei előtt. Koszorúzással ért véget a megemlékezés.

Sárvár

- Azokra a hőstettekre emlékezünk, amelyek gyermekeink számára is példaként szolgálnak majd - szólt köszöntőjében Ferge László őrnagy, a Magyar Honvédség (MH) szombathelyi toborzó és érdekvédelmi irodájának vezetője Sárvár főterén, az első világháborús emlékműnél tartott ünnepségen. A megemlékezésen az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredének díszelgő egysége állt őrséget az eseményre felújított emlékműnél, amelyet Orbán István kanonok áldott meg. Ezt követően Kondora István, Sárvár polgármestere mondott beszédet.

- Senki sem születik hősnek, de lesznek néhányan, akik a sors parancsa által azzá válnak - fogalmazott. - Most arra a sok százezer magyarra emlékezünk, akik életüket adták hazájukért két olyan elvesztett háborúban, amelynek súlyos következményei voltak a magyarság számára. Talán a mai napig sem hevertük ki a szenvedéseket teljesen. Ehhez béke és nyugalom szükségeltetik, ezért becsüljük, hogy sorsunkat hosszú évtizedek óta nem gyötri háború - mondta Sárvár polgármestere.

A felújított sárvári világháborús emlékműnél koszorút helyeztek el a Magyar Honvédség szombathelyi és győri alakulatának képviselői Fotó: Pajor András

Körmend

Vasárnap délelőtt tartottak ünnepséget a Rába-parti városban. Nem sokkal 10 óra előtt a Hősök terén gyülekeztek azok, akik szerették volna leróni kegyeletüket.

Megemlékező beszédet mond: Gombásné Nardai Ibolya a Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatala hivatalvezetője Fotó: Dröszler Ferenc

Miben különbözik a hős az átlagembertől? - erre kereste a választ Gombásné Nardai Ibolya, a Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatalának vezetője megemlékező beszédében.

A Kölcsey Utcai Általános Iskola és AMI diákjainak műsora a körmendi hősök napi megemlékezésen Fotó: Jámbori Tamás

- A hőst alapjaiban megkülönbözteti tőlünk az a világ, amelyben él, küzd és áldozatot vállal, az a világ, amelyben megmutatkozik valódi jelleme, amely őt fölénk emeli.

Koszorúz: Bebes István polgármester, Tóth Gábor képviselő, Czitkovics Gyula alpolgármester Fotó: Dröszler Ferenc

A hős azért hős, mert volt és mindig van bátorsága félni. A hősök abban különböznek tőlünk, hogy nekik visszavonhatatlan döntéseket kell hozniuk életről és halálról - emelte ki beszédében a hivatalvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!