Hírek

2017.06.02. 19:21

Kerékpárutat Balogunyomig! Összefogás 2,9 kilométerért

Kerékpárút Balogunyomig - ezzel a címmel indult összefogás a Facebookon. Néhány nap alatt több százan csatlakoztak a kezdeményezéshez, a posztok több ezer emberhez eljutnak. Mohos Géza indította a csoportot, a cél, hogy biztonságosan lehessek biciklivel közlekedni Szombathely és Balogunyom között.

Vadas Krisztina

Mohos Géza civil kezdeményezése sok ember álmát fogta  össze: nemcsak a balogunyomiak, hanem a környező települések és Szombathely lakosai is szeretnék, ha  megépülne  a településeket  összekötő  kerékpárút. Jelenleg a megyeszékhelyről a  Petőfitelepig  vezet bicikliút,  ezután  Balogunyom belterületén folytatódik. A két végpontot összekötő szakasz 2,9  kilométer hosszúságú lenne.

Mohos Géza indított civil kezdeményezést – évtizedes álom megvalósításának az élére állt ezzel

- Évtizedek óta napirenden van ez a kérdés Balogunyomban, többször volt már aláírásgyűjtés az ügy érdekében. Ígéretet többször kaptunk az elmúlt években, hogy megépülhet a kerékpárút, de eddig sajnos nem valósult meg - mondta Mohos Géza. A civil kezdeményezés célja, hogy a döntéshozók is lássák, mennyien szeretnék, hogy megvalósuljon.

- Jelenleg, ha valaki biciklivel szeretne eljutni Szombathelyre vagy vissza, annak a 86-os főúton kell tekerni, ami enyhén szólva is életveszélyes a nagy személyautó- és kamionforgalom miatt - hívta fel a figyelmet Géza.

Mint mondta, saját forgalomszámlálása alapján a reggeli órákban tíz perc alatt a Petőfitelepig 80 személyautó és 23 kamion hajtott el mellette.

- Mind turisztikailag, mind munkába járás miatt jelentős lenne ez a beruházás. Itt van Unyomban több termelőüzem is, ahova szívesen járnának kerékpárral dolgozni az emberek. A közösségi oldalon egyébként több környező település polgármestere is kifejezte támogatását, ebből is látszik, hogy ez nemcsak az unyomiak, hanem egy nagyobb közösség közös álma - részletezte.

A földterületek kisajátítása sem lehet akadály az építkezés előtt. Egy balogunyomi földtulajdonos beszélt már a többi gazdával, akik egyértelműen kijelentették, hogy lemondanak fellebbezési jogukról a kerékpárút javára.

Mohos Géza megmutatta: ha nem a főúton, akkor a fűtengeren át kell haladni
Fotó: Szendi Péter

- Fontos megjegyezni, hogy itt csökkentett műszaki tartalmú utat kellene kiépíteni (nem kell például közvilágítás, padka). Előzetesen beszéltünk kivitelezőkkel, akik elmondták, hogy fele összegből meg lehetne csinálni egy kilométert, mint a városban egy ugyanekkora szakaszt - tért rá az anyagiakra. Hozzátette: a vasúti átjárótól a falu határáig tartó szakasz kivitelezésének költségét a Vas megyei önkormányzat vállalná az előzetes egyeztetések alapján.

A közösségi oldalon tapasztaltak megerősítették Gézát abban, hogy ki kell állni a kerékpárút megépítése mellett - már Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztosnak is írt levelet. Ebben leírta, miért van égető szükség a bicikliútra. A levelet dr. Hende Csabának, a település országgyűlési képviselőjének is elküldte - ő már jelezte válaszlevelében, hogy teljes mértékben támogatja a kezdeményezést.

Mohos Géza elmondta: a közeljövőben további megmozdulásokat terveznek a kerékpárút mielőbbi megvalósulásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!