Hírek

2017.07.03. 16:40

Rendbe tették a szőlőhegyet - Úgy gondolják, Petőmihályfa jövőjének kulcsa a terület rehabilitációja

PETŐMIHÁLYFA - A falu először pályázott a zártkertek revitalizációját segítő programra. A támogatásból 2,3 hektárnyi területet vettek meg és tettek rendbe. A projektet konferenciával zárták a napokban.

Pogács Mónika

Elvégzett munka

- Partnerszervezetünk a Gersekarátért Baráti Kör volt. A feladatot közmunkásaink végezték el, nagyszerű munkával. Látták, hogy a jövőnek építünk, ami további munkát biztosíthat számukra - mondta elöljáróban Kovács Ernő, Petőmihályfa polgármestere.

Petőmihályfa az elhanyagolt zártkerti ingatlanok megújítására 9 millió 260 ezer forintot kapott a Földművelésügyi Minisztériumtól. A hagyományokat életben tartó, a szőlő- és gyümölcstermelésre alapozó, az öngondoskodást segítő programmal éltek a helyiek. - A legelsők közt számolunk el július végére. Mindent megcsináltunk, és már tervezzük, hogy a következő pályázaton is szeretnénk részt venni. Annak segítségével a szőlőhegyen megvásárolt területek rendbetétele után a hegyi közösségi terek kialakításán lesz a hangsúly - mondta a polgármester a zárókonferencián.

Motiváció

Petőmihályfa szeretne a Hegyhát turisztikai vérkeringésébe kerülni - indokolta a polgármester a már megvalósított és a tervezett szőlőhegyi fejlesztést. A településvezető elmondta: a hegyi kápolnától látható panoráma megszépítése érdekében számolták fel a pályázat segítségével a műveletlen területeket. Összesen 18 terület vásárolt fel az önkormányzat. Jelentős összeget költöttek az ügyvédi, földhivatali díjakra. Nem kevés pénzbe került a parcellák kitisztítása. Bár kézzel is sok mindent megcsináltak, a tuskózás, egyengetés, fadarálás, a gépi munka drága. A területet körbekerítették, megvédve azt a vadaktól. - Ez az első lépés, e köré építjük a mi kis turizmusunkat. Egy hektáron kezdtük el a terület rendbetétele után az ültetést. Kettőszáz gyümölcsfát és ugyanannyi szőlőt telepítettünk - büszkélkedett Kovács Ernő.

Termékek

Ennyi gyümölcsfából lekvár, pálinka, aszalvány készülhet. Amire nem lesz a falunak szüksége, azt akár a piacon is eladhatják.

 

Dolgozók

Petőmihályfán nyolc és tíz fő közt váltakozik a közmunkások száma.

- Télen, a nagy hidegben is dolgoztak a szőlőhegy kitisztításánál. Érzik, hogy szükség van a munkájukra - mondta a polgármester. - A 220 fős falunk ezer hektáron fekszik, tényleg van mit tenni - zárta összefoglalóját Kovács Ernő.

A zárókonferencián több Vas megyei település polgármestere is beszámolt a szőlőhegyeken véghezvitt, hasonló revitalizációs munka tapasztalatairól.

Csehimindszent

Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere elmondta: 2,3 hektárnyi területet vettek meg szőlőhegyükön. Kettőszáz tájjellegű gyümölcsfát ültettek itt. Különleges apropója a vásárlásnak, hogy ez egykor Pem-birtok volt, Mindszenty bíboros családjának területe. A birtokon két épület is van, mellyel nagy tervei vannak egy következő pályázat reményében az önkormányzatnak.

Olaszfa

Landor Gyula, Olaszfa polgármestere arról mesélt: A falunak kilenchektárnyi saját tulajdona van a szőlőhegyen. Ennek kiméretését, rendbetételét végezhették el a pályázat támogatásával.

Náluk nehezítő körülmény, hogy a terület nem egy darabban, hanem nadrágszíjparcellákban van, elszórtan. Ősszel ötszáz őshonos gyümölcsfa ültetését tervezik majd.

Győrvár

Győrvárnak van a szőlőhegyen birtoka, csak jelenleg kapacitása nincs annak közösségi hasznosítására. Minden erővel az óvoda, iskola fejlesztésére, a közterületek rendben tartására koncentrálnak. - A zárkerti részre a tervek gondolatban megvannak, de el kell telnie néhány évnek, hogy elinduljunk majd ezek megvalósításában is - jegyezte meg Kaczor Zsolt polgármester.

A zártkerti földterületek települési szintű megújítására két éve indult pályázat a Tanyafejlesztési programon belül, azóta három fordulót zárt a földművelésügyi tárca, több Vas megyei nyertessel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!