Hírek

2017.08.06. 17:50

Sajtfesztivál Sajtoskálon: van élet a trappistán és a disznósajton túl

Egy napig minden a sajtról szólt a településen. 13 éve elevenítették fel a középkori hagyományt, azóta itt találkoznak a sajtszeretők.

Budai Dávid

A mai napon minden út Sajtoskálba vezet – mondta megnyitóbeszédében vasárnap reggel Haller Imre polgármester, és úgy tűnt, igaza van, mert a rendezvénysátorba beszéde közben folyamatosan szivárogtak a sajtszerető látogatók. Tegnap ugyanis nemcsak falunap, hanem sajtfesztivál és vásár is volt a településen. Az ország minden tájáról idesereglő sajtmesterek igyekeztek a látogatók kedvében járni.

Kovács Attila, Kovács Józsefné, Vígh Árpád és Gángó Zsolt végigkóstolták a termelők által összeállított tálakat
Fotó: Unger Tamás

Ahogyan minden évben, idén is számos sajtot lehetett kóstolni, de leginkább talán a kecskesajt kedvelői jártak jól. Snidlinges, chilis, fokhagymás, köményes, natúr, hogy csak a kötelező ízeket említsük. Ennek oka, hogy mint megtudtuk, a kecsketej valóságos reneszánszát éli manapság.

Falunapból a 23-ik, míg sajtfesztiválból a 13-ik volt az idei, legalábbis ami az újkori sajtos fesztiválokat illeti, mert ahogyan Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke fogalmazott, 13 évvel ezelőtt olyan hagyományt sikerült feleleveníteni, amely korábban évszázadokra meghatározta a település életét. Valójában nem tudjuk, hányadik sajtfesztivál az idei, lehet, hogy a 113-ik, vagy a 313-ik - fogalmazott a közgyűlés elnöke, aki arra biztatott mindenkit, hogy ne csak az újdonságokat kóstolja meg, hanem a jól bevált régieket is. - Azoknak a kiállítóknak pedig, akik idelátogattak portékájukkal, azt kívánom, hogy üres szekerekkel menjenek majd haza.

Majthényi László egy ritka sajtos közmondással zárta beszédét, miszerint: "Ahol sajt van, ott akad kenyér is."

 

A Veszprém megyei Dákáról érkezett Polgár Máté Hollandiában tanulta a sajtkészítés mesterségét, és feleségével Polgárné Heiner Tímeával már évek óta sajtkészítéssel foglalkoznak. Ők friss és érlelt sajtokat is készítenek. Óva intettek azonban attól, hogy valaki házilag és főleg bolti tejből álljon neki sajtot készíteni, mivel egyrészt csak házi tejjel szabad dolgozni, másrészt megfelelő szakértelem híján nincs sok remény az ízletes végeredményre. Ha valaki mégis belevág, az úgy számoljon, hogy tíz liter tejből egy kilogramm sajtja lesz - mondta Tímea.

A magyar azonban nem egy nagy sajtevő nemzet, ahogyan Plájer János, a Sajtoskáli sajtfesztivál megálmodója fogalmazott. Hazánk lakosainak zöme kétféle sajtot ismer csak, a trappistát és a disznósajtot. A sajtoskáli rendezvény célja részben az, hogy ez megváltozzon, illetve hogy a termelők találkozhassanak egymással. Meg persze az is, hogy az emberek ehessenek sok finom sajtot és ihassanak sok finom bort. A sajt és a bor ugyanis édestestvérek.

Plájer János elmondta, annak idején ő volt az, aki fellapozta azokat az írásos emlékeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy Sajtoskálon az 1400-as években már sajtvásárokat tartottak, aztán ez valamiért feledésbe merült. 13 éve már, hogy újra emlékeznek arra, miért "sajtos" Sajtoskál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!