Hírek

2017.08.30. 18:35

Folytatódott a Bike Safe program és zárult a strandszezon Szombathelyen

SZOMBATHELY Sor állt a tegnap rendezett kerékpár-regisztrációnál: sokan vetették fel a rendőrségi rendszerbe biciklijüket. Közben zárult a strandszezon - legalábbis ami az egyenruhások prevenciós munkáját illeti.

Bakos Ágnes

Regisztrálva

- Szerettem volna bebiztosítani az ikrek biciklijét, nyugodtabb vagyok, ha egyedül engedem el őket iskolába - mondta Noel és Szofi anyukája a regisztrációs pultnál.

A testvérpár egy hónapja kapta a csodás járgányokat, most jártak szervizben, ahol kulacstartót is felszereltek a bicajokra - meg is mutatták büszkén.

Megbecsülik a kerékpárjaikat a gyerekek, éppen ezért nemcsak az anyukájuk, hanem ők maguk is örültek a regisztráció lehetőségének. Megmutatták, milyen szép igazolókártyát kaptak arról, hogy már az ő járműveik is azonosíthatóak.

Süle Szófia és Süle Noel a napokban szerelték fel a kerékpárjaikat kulacstartóval, és megvolt az őszi szervizelés is, már csak a rendőrségi regisztráció hiányzott Fotó: Szendi Péter

A Bike Safe országos kerékpár-regisztrációs programban nyilvántartásba veszik a tulajdonos személyes adatait, a bicikli márkáját, évjáratát, a felszereléseit, az alkatrészeit, a vázszámot és a váz méretét is. Ezeken kívül a kerékpár vásárlási ára és az alkatrészek sorszáma is nyilvántartásba kerül, és több fénykép készül a kerékpárról, a vázszámról, a sérülésekről, az egyedi azonosítókról - ezek mind hasznosak lehetnek, ha eltűnik a bicikli.

Szofi és Noel az iskolánál zárják majd le napközben az új kerékpárokat, az anyukájuk azt mondta, "véletlenül is elkeveredhet" a jármű, ezért is tartja fontosnak a regisztrációt. Nem olcsó egy-egy kerékpár, a kétkerekű Szofiéknál pedig nemcsak közlekedési, hanem sporteszköz is. A két ifjú bicikliregisztráló mellett ott volt a legkisebb tesó, Dorka is. Még csak pár hónapos, de az édesanyjuk már most visszaszámol: körülbelül hat hónap múlva csatlakozhat a kerékpáros családi programokhoz, akkor már utazhat biciklin, persze gyerekülésben. Aztán pár év múlva tekerheti a saját kerékpárját - természetesen azt is bebiztosítják majd a rendőségi regisztrációval.

Strand

Miközben a Tófürdő előtt biciklisek álltak sorban, a strandon még a nyár utolsó meleg óráit élvezték ki a szabadságukat töltők.

A pihenés terepe, ahol szintén fő az óvatosság Fotó: Unger Tamás

A tegnapi volt a szezon utolsó olyan napja, amikor bűnmegelőzési céllal rendőrök is voltak a fürdőn. Természetesen már júniusban kezdték a prevenciós munkát: szórólapokon tájékoztatták a fürdőzőket, hogy az önfeledt pihenés idején se feledkezzenek meg az óvatosságról.

Sokan azt hiszik, hogy a törölközővel letakart holmik biztonságban vannak - a legkevésbé sem. Nagy értéket, sok pénzt ne vigyünk magunkkal - ezt tanácsolják a rendőrök. Nemcsak a Szombathelyen fürdőzőket figyelmeztették a nyáron, Vas megye más strandjain is ott voltak, hogy senki pihenése ne végződjön bosszúsággal. Ez a szolgálat zárul, s hogy mennyire volt sikeres, azt hamarosan összegzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!