Hírek

2017.08.24. 17:30

Előadás az ŐrvidékHázban: Főszerepben a nők - a munkahelyen is

SZOMBATHELY A munkaviszonyt az együttműködés elvére kell helyezni. Senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert nő, hangzott el szerdán az ŐrvidékHázban.

Tóth Kata

Ha a nők jól érzik magukat a munkahelyen, ha odafigyelnek rájuk, megy a szekér - fogalmazott félig tréfásan dr. Csizmadia Attila ügyvéd, aki Főszerepben a nők - a munkahelyen is címmel tartott előadást és adott tanácsokat az érdeklődőknek szerdán az ŐrvidékHázban.

Alapvető fogalmakat tisztázott azoknak, akiknek kérdés: munkaviszonyt létesítsenek vagy önálló vállalkozásba kezdjenek. A munkaviszony és a megbízási jogviszony relációjában elmagyarázta a munkaadó, valamint a megbízó jogait. Előbbi sokrétű, szigorú utasítási joggal rendelkezik, beosztja a munkaidőt. Az utóbbira mindez csak részben igaz: a megbízott vagy a vállalkozó saját maga rendelkezik az idejével. Dr. Csizmadia Attila azt javasolta, mérlegeljenek minden szempontot a nők, és aki a saját lábára tud állni, az legyen vállalkozó, aki nem, az létesítsen munkaviszonyt.

Dr. Csizmadia Attila ügyvéd: "Fontos, hogy a gyermekvállalás miatt ne érhesse hátrányos megkülönböztetés a nőket"
Fotó: Unger Tamás

Nem csak gesztus bejelenteni

És ha már munkaviszony: azt az együttműködés elvére kell helyezni. Az együttműködési kötelezettségnek eleget téve köteles bejelenteni a nő azt, ha várandós. Ez ugyanis felmondási tilalmat hoz magával. Ha ezt megszegi a munkáltató és felmond várandós munkatársának, azt jogellenesen teszi. Jogszerű a felmondás akkor, ha várandósságáról az anya nem tájékoztatta munkáltatóját.

Senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert nő. A Munka Törvénykönyve (MT) szerint az egyenlő bánásmódot be kell tartani, különös tekintettel a bérre vonatkozóan. De ha egy munkáltató működési körében kifejezetten vagy ajánlottan fiataloknak szóló körülmények vannak, akkor nem diszkriminatív, ha nem egy szépkorú hölgyet vesz fel.

A tanácsadó érintette a személyiségi jogok kérdését is: kamerát lehet felszerelni a munkahelyen bárhová, kivéve olyan helyekre, ahol intim tevékenység folyik: mosdó, női öltöző. A dolgozókat viszont figyelmeztetni kell, hogy bűnmegelőzési, vagyonvédelmi célzattal kamerákat helyeztek el például a teakonyhában, az üzemcsarnokban - így tudja a munkáltató legálisan megfigyelni a környezetet.

Kötelező és adható kedvezmények

A gyermek hároméves koráig járó fizetés nélküli szabadság után visszatérő nő munkabérét köteles egyoldalúan fel-emelni a munkáltató az időközben megvalósított éves bérfejlesztésnek megfelelően. Szükség esetén az egészségi állapotnak megfelelő új munkakört kell felajánlani a várandósság megállapításától a gyermek egyéves koráig. Ha más megfelelő munkakör nincs, akkor fel kell menteni és legalább az alapbérnek megfelelő összeget kell folyósítani számára. Amíg egy kismama szoptat, arra az időre mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Csakúgy, mint akkor, ha mondjuk a bíróságra hívják tanúskodni - ilyenkor nem kell szabadságot kivennie. A munkáltató - ha a dolgozó ezt kéri - köteles részmunkaidős állásban tartani az édesanyákat a gyermek hároméves koráig. A távmunka is lehetséges opció, a visszatérő kismamák így is tudnak dolgozni.

Szülés előtt két hét a felkészülésre

Huszonnégy hét szülési szabadságra jogosultak a nők: ebből két hetet kötelesek a szülés előtt igénybe venni, hogy felkészülhessenek. A szülési szabadság alatt, de már a várandósság bejelentésétől, a nőt munkajogi védelem illeti meg: rendes felmondással nem lehet a munkaviszonyát megszüntetni. A gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama alatt végig él a felmondási védelem. A nőt a gyermek hároméves koráig nem lehet arra kötelezni, hogy más helyiségben (kiküldetésben) végezzen munkát és nem lehet éjszakai munkára beosztani. Aki lombikbébi programban vesz részt, az legfeljebb hat hónapig szintén munkajogi védelem alatt áll. A próbaidő kivétel: az alatt a várandós nőnek is meg lehet szüntetni a munkaviszonyát indoklás nélkül. A helyettesítés kérdése is szóba került az előadáson: aki helyettesít, annak számolnia kell azzal, hogy határozott ideig tart a munkaviszonya. A munkáltató megteheti, hogy minőségi cserét végez, de önmagában azért, mert a visszatérő anya kiesett a gyakorlatból, ezt nem teheti meg. Ha bíróság elé kerül az ügy, ott minden egyes momentumot figyelembe vesznek, hogy el tudják dönteni, ki az alkalmasabb egy-egy pozícióra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!