Hírek

2017.08.26. 14:52

Gólyalábon a karneválon

Gólyalábas improvizációk a Művészetek utcájában. Langaléta Garabonciások mutatják be Háry János történetét a Savariaiaknak.

Pintér Viktória

A Művészetek utcáját nem lehet eltéveszteni (Kossuth utca). Minden honnan izgalmas portékák köszöntgetnek, szinte könyörögnek, hogy vegyük meg, mert egyedi, mert különleges, mert jó.

Gyurmaékszerek, kerámiák, nemezelt állatkák, tűzzománcok, gyöngyfüzérek, bőrdíszművek várják gazdájukat. Sokan nemcsak árulnak, hanem apró műhelyt alakítottak ki a stand mögött: látszik a folyamat, látszik az alakuló anyag.

Művészetek utcája-Fotó: Nagy Jácint

De más módon is megéled az utca. A színpadon egymást váltják a fellépők. Délelőtt a kurtalábú Savariaiaknak, vagyis a legkisebbeknek hozták el a Langaléta Garabonciások Háry János történetét.

De nem ám egészben, készen, hanem úgy, hogy azt a közönségnek kelljen befejezni. Bár elsőre sok gyermek megijedt a föléjük magasodó emberszerű lényektől, egy idő után a félősebbek is megbarátkoztak a harsány több láb magas vásári legényekkel. Csak úgy kapkodták fel a magasba a botlábú (itt most nem negatív jelző, nagyon is jó ritmus érzékük volt az uraknak) művészek a gyermekeket. Hol lovat kellett szelídíteni, hol helyből átugrani a csapszéket.

Fotó: Nagy Jácint

Szerencsére minden feladatra akadt jelentkező, ha nem is önszántukból, de a felnőtteknek is komoly szerepek jutottak. Bár az előadásban volt néhány legyőzendő ellenség, mégis egyetlen végérvényesen győzedelmeskedő gonoszt a tűző napot sehogy sem lehetett kordában tartani.

Fotó: Nagy Jácint

Az előbb fejezte be rögtönzött irodalomóráját Boka Gábor. Felelevenítve Toldi széphistóriáját visszadobta az idő malomkövét egészen a középkorig. Szerencséjére akadt a nézők között néhány olyan gyermek, akivel a nyár sem tudta feledtetni a memoritereket.

Szépen felidéződtek az Arany János és Ilosvay Selymes Péter által örökérvényűre szabott sorok. A matrózpólós, nádpálcás képmutogató jó pedagógus módjára cukorkával erősítette (kondicionálta) a helyes válaszokat. Volt, aki egész kis halmot gyűjtött maga elé.

Egyet elmondhatunk a Művészetek utcája nem egy ártatlan karneváli utcácska.

Művészetek utcája-Fotó: Nagy Jácint

Aki betéved, hamar eltéved. Vagy leragad egy-egy érdekes árusnál, aki nem beszerzője, hanem készítője a tárgyainak, vagy szereplőjévé válik, valamelyik előadásnak. További jó bolyongást a bátraknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!