Hírek

2017.08.19. 08:25

Hende Csaba: Nem hagyjuk, hogy a Falco átverjen minket

A mérőműszerek újrakalibrálására szólította fel a Falco Zrt-t a Vas Megyei Kormányhivatal azt követően, hogy kiderült, a műszerek eltérő eredményeket mutatnak.

Cseszkó Tamás

Bizonyára olvasóink is emlékeznek a Falco Zrt. és a szombathelyi lakók konfliktusára. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője két évvel ezelőtt kezdeményezett petíciót, melyhez közel nyolcezer helyi polgár csatlakozott. A városlakók azon szándékukat nyilvánították ki, hogy a gyár haladéktalanul szereljen fel hiteles mérőműszert, valamint saját beruházásként építse meg az úgynevezett UTWS technológiával felszerelt szűrőberendezést, melynek köszönhetően jelentősen csökken a káros anyag kibocsájtás. A kezdeményezést siker koronázta, a Falco Zrt. maga jelentette be, hogy a Hende Csaba által kezdeményezett petíció hatására végrehajtja a kért változtatásokat.

A mérőműszert fel is szerelték, ám úgy tűnik, a vállalat továbbra is trükközni próbál az adatokkal. Legalábbi ez derül ki a Vas Megyei Kormányhivatal határozatából, melyben többek között az olvasható, hogy a hatóság újbóli eljárásra kötelezte a Falco-t. Az egységes környezethasználati engedély ugyanis 2016 októberétől lépett életbe, és nagyon szigorú szabályok szerint zajlott a károsanyag kibocsájtás mérése. Bencsics Attila, az illetékes hatóság osztályvezetője most azzal indokolta a határozatot, hogy 2016. október 5-én ellenőrző mérést végzett az általa vezetett hivatal, melynek eredménye jelentősen eltért a folyamatos emisszió-mérő rendszer által mért szilárd anyag kibocsájtás tekintetében. Akkor a Falco kifogással élt a mérés ellen és azt az indítványt tették, hogy újabb mintavétellel próbáljanak meg javítani a helyzeten. Ez idén júniusban meg is történt, több hatóság egyidejűleg vizsgálta a kibocsájtást. Az elkészült jegyzőkönyvek tanúsága szerint a három mérőszervezet hatszor 30 perces mintáinak átlaga 45,3 mg/m3, míg a P127 kéménynél üzemeltetetett beépített folyamatos emissziómérő műszer által mért 14 másodperces szilárdanyag koncentrációkból a mintavételi időszakra vonatkozó átlaga 13,2 g/m3. Rendkívül furcsa, hogy a független hatóságok jóval magasabb kibocsájtást mértek a kéménytől jóval távolabb, mint amelyet a Falco a saját mérőműszerével. A hatóság ki is mondta, hogy P127 jelű pontforráson üzemeltetett folyamatos emisszió-mérő rendszer által szolgáltatott szilárd anyag koncentráció értékek, illetve a három mérőszervezet által szolgáltatott adatok között továbbra is jelentős eltérés mutatkozik. A hatóság szerint az eltérés oka a folyamatos mérőrendszer nem megfelelő kalibrálása lehet, ezért az  eljárás újbóli lefolytatására kötelezték a gyárat a szilárd anyag komponens vonatkozásában.

A hírre reagált dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is, kiemelve, hogy üdvözli a hatóság felelős döntését. –Mi szombathelyiek nem hagyjuk, hogy a Falco átverjen minket, tudomásul kell venniük, hogy a törvények rájuk is vonatkoznak. A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek az értékek az egészségre különösen ártalmas szálló porra vonatkoznak, mely  bekerül minden szombathelyi tüdejébe.- - Ennek elfogadhatatlanul magas szintje lehet az egyik nyomós oka annak, hogy az ÁNTSZ hivatalos adatai szerint a hörgőasztma betegség a 20 év alatti fiataljainknál az országos átlag két és félszerese is lehet- emlékeztetett Hende Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!