Hírek

2017.08.25. 18:55

Megkönnyítenék az ingázók életét

Stratégiai partnerekkel kötött megállapodást a szakszervezeti szövetség régiós képviselete. Vállalásaikkal a Fairwork projekt céljai teljesülhetnek.

Tóth Kata

Sikeresen pályázott a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete közösen az Osztrák Szakszervezeti Szövetség Burgenlandi Tartományi Szervezetével egy határon átnyúló együttműködési programban - Fairwork elnevezéssel hároméves projektet valósítanak meg. Könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tenni az ingázók ellátását, az ügymenetet - ez a törekvésük.

Horváth Csaba, a Fairwork projekt vezetője
Fotó: Unger Tamás

A határon átnyúló intézményi struktúrák kiépítését, növelését célozzák meg az osztrák és magyar érdekvédelmi szervezetek és hatóságok között. A napokban stratégiai partnereikkel kötöttek megállapodást, melyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete részéről Horváth Csaba, a Fairwork projekt vezetője írt alá a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága vezetőjével, dr. Fekete Attila dandártábornok igazgatóval, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőjével, Harangozó Bertalan kormánymegbízottal. Vállalásaik között a következők szerepelnek: átfogó kutatás és tanulmány készül az osztrák-magyar határon ingázó munkavállalók munkaerőpiaci, szociális, munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi helyzetéről, életminőségükről. Ugyanígy a hivatalok és intézmények határon átnyúló kapcsolati rendszeréről. A magyar és az osztrák hivatalok együttműködő hálózatait tervezik kialakítani - így támogatják a rendszeres kommunikációt, ezáltal a gyors és egyszerű hivatali ügyintézést. Több nyelven jelennek majd meg kiadványok a határon átnyúló munkajogról, a lakhatási feltételekről - az Ausztriában dolgozó magyarok gazdasági és szociális integrációját könnyítik meg ezzel. Egyéb képzésekkel, információs rendezvényekkel, szakmai kiadványokkal is tájékoztatják az ingázókat.

A kormányhivatal és a NAV stratégiai partnerekként támogatják a Fairwork projektet: moduljaihoz szakmai tapasztalattal rendelkező, magasan képzett vezetőket, határon átnyúló tevékenységet végző szakértőket biztosítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!