Hírek

2017.08.25. 18:55

Sok vasi diák tanul Eberauban - Bevált náluk az osztrák módszer

Egyre több vasi diák tanul a határon túli általános iskolában, ahol külön magyar osztály is működik.

Cseszkó Tamás

2009-ben találkoztunk először Oswald Krisztinával, aki az ausztriai Monyorókeréken, Eberauban indított rendhagyó projektet, osztrák és magyar gyerekekkel közös általános iskolai képzésre invitálta többek között a Vas megyei gyerekeket is.

Azóta nyolc év telt el, a képzési forma pedig, úgy tűnik, bevált. - Azok a magyar fiatalok, akik a felső tagozatot vagy az általános iskola egészét Ausztriában végezték el, szinte kivétel nélkül osztrák középiskolába, majd egyetemre mennek, és megállják a helyüket. Nincs titok, pusztán egy olyan iskolarendszerből profitálnak, ami elérhető bárkinek - mondta el Oswald Krisztina. Hozzátette: a felső tagozat magániskolaként működik, míg az alsó tagozat állami típusú iskola maradt.

A monyorókeréki (eberaui) általános iskola alsó tagozatán tanuló magyar gyerekek ismerkednek a tananyaggal
Fotó: Oswald Krisztina

Akik Vas megyéből szeretnék igénybe venni az oktatási intézmény szolgáltatásait, azoknak alsó tagozatban rendelkezniük kell osztrák lakcímmel, ám felső tagozatban már erre sincs szükség, ráadásul Szombathelyről saját busszal szállítják naponta a tanulókat. - Ausztriában az iskola tulajdonképpen az óvoda folytatása; mondókák és dalok képezik az alapot - mondta el Marton Gabriella, aki alsó tagozatosokat tanít.

Luca ötödik osztályos korában került a monyorókeréki iskolába. - Nem igazán volt némettudásom, de a tanárok rengeteget segítettek - árulta el a lány, aki nem bánta meg, hogy az osztrák iskolát választotta. Most kezdi a 11. osztályt, a tervei szerint Bécsben, vagy Grazban tanulna tovább egyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!