Hírek

2013.12.05. 15:40

69 éve hozták Vas megyébe a Szent Koronát

Csütörtök délelőtt Kőszegen, délután Velemben emlékeztek arra, hogy a háború végefelé erre a két településre menekítették a Szent Koronát.

Némethy Mária

Kalandos útja volt a második világháború végefelé a Szent Koronának. A front közeledtével Budapestről elszállították, majd Veszprémből először Kőszegre, az evangélikus leányiskolába menekítették, ám amikor tartani lehetett a város bombázásától, akkor Velembe szállították, végül ismét vissza Kőszegre.

Vas megyében 1944. december 5-étől 1945. március 27-éig őrizték, ezért Kőszeg is és Velem is a korona által megszentelt helynek számít.

Az utolsó magyarországi helyéről, Kőszegről elszállítva a korona további útja Mürzsteg, Mariazell, Mattsee, Augsburg és Frankfurt volt. Aztán az USA-ba került. 1951-1978 között egy Kentucky államban lévő katonai támaszponton őrizték. Ládájára az volt írva: „Sugárveszélyes repülő tárgy”. Jimmy Carter elnöksége idején, 1978. január 5-én az amerikai külügyminiszter szolgáltatta vissza Budapesten azzal: „Néptől a népnek”.

Katonai kezdeményezésre csütörtök délelőtt Kőszegen, délután Velemben tartottak ünnepséget, emlékeztek a korona háborús menekítésére. Ezen ott volt a Honvéd Koronaőrség néhány tagja: díszőrséget álltak, koszorúkat vittek, egy zászlós gyönyörűen mondott verset, tábori lelkész vezette a közös imát, Hennel Sándor, a koronaőrség megbízott parancsnoka mondott beszédet.

Köszöntő szavaiban Huber László, Kőszeg polgármestere a magyar korona történetéről beszélt, majd Ágh Péter képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagja elevenítette fel: 2000 óta törvény mondja ki, hogy a Szent Korona a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklyeként él a nemzet tudatában és a magyar közjogi hagyományban. 2011-ben ennek megfelelően fogadták el Magyarország Alaptörvényét.

- Gondoljanak csak bele itt, ennél a bunkernél: hányszor lett volna esély arra, hogy elvesszen a korona. Lóról leejtették, ellopták, elvesztették, elásták, idegen kézre került - hallottuk Ágh Péter képviselőtől a magyar korona viharos történetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!