Hírek

2013.05.21. 10:09

A közösséget is építik Orfalun

Orfalu - Tea- és közösségi házat avattak szombaton az őrségi településen. Már csak egy feladat van hátra: élettel kell megtölteni a teret.

Bajdó Bettina

Az ünnepség elején Goda Ilona polgármester köszöntötte a megjelenteket, s elsőként a tervek elkészüléséről, a közbeszerzés nehézségeiről beszélt. Elmondta, hogy 2007-ben indult el a tervezés,  s folyamatosan gyűjtötték az ötleteket. Eleinte nagyobb  beruházást szerettek volna megvalósítani, ám a költségvetésük szűkössége miatt egyelőre lemondtak a füveskertről és a konyháról, viszont az álmaikat nem adták fel. A  teaházba mindenki invitálnak, aki szeretne kikapcsolódni és szeretné megcsodálni a gyönyörű környéket. Az épületet U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész álmodta meg. Jelen volt az ünnepségen, s elmondta,  66 hónap telt el azóta, hogy  az első mondatokat megfogalmazták a többcélú épülethez. Hangsúlyozta,  nevezhetik bárhogy a  házat, a célja egy:  a közösség építése.

Goda Ilona és U. Nagy Gábor az új teaházban cseréltek eszmét. Fotó: Bajdó Bettina

- Az  építész  szakmában az a legnagyszerűbb, hogy nem tárgyakat, tereket, falakat építünk, hanem családokat és közösségeket - folytatta az építész. - A falak közé ugyanis emberek költöznek be, olyanok, akik élettel töltik be a teret. Az építészet  a bőrön át hat. Akkor érzi az ember, ha belakja a teret. Ez a feladat áll most Orfalu lakói előtt is.

Köszönetet mondtak azoknak, akik segítettek a teaház és falakon látható fűszer- és gyógynövény-kiállítás létrehozásában. Ezután  kamarazene következett a Magyar Kvartett közreműködésével. Este hattól dalokat és verseket adtak elő a színház és filmművészeti egyetem harmadik évfolyamos hallgatói, majd táncházba invitálták a jelenlévőket.

Címkék#Orfalu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!