Hírek

2006.05.22. 11:55

A magyar fõállatovos cáfolja a román vádakat

Párizs (MTI) - Az elmúlt idõszakban Magyarországon a H5N1-es vírust kizárólag azokban az esetekben találtuk meg, amelyeket bejelentettünk - mondta a magyar fõállatorvos hétfõn este az MTI-nek arra reagálva, hogy a román hírszerzés szerint Magyarországról és Szlovákiából hurcolták be Romániába a májusi madárinfluenza-járvány vírusát.

Mórocz Zsolt

Süth Miklós, aki a nemzetközi járványügyi hivatal éves közgyûlésén tartózkodik Párizsban, azt mondta, a közgyûlésen ott van a szlovák fõállatorvos is, akivel egyeztetett a román hírszerzés nyilvánosságra hozott közleményérõl.
"Az õ országukban és a mi országunkban is az Európai Unió által elvárt monitoring-rendszer mûködött és mûködik. Ennek az az eredménye, hogy teljes biztonsággal merjük állítani, hogy az elmúlt idõszakban Magyarországon a H5N1 vírust kizárólag azokban az esetekben találtuk meg, amiket bejelentettünk" - mondta.

Hozzátette: a román hírszerzés bejelentésérõl nincs hivatalos információja, és a román állategészségügyi hatóság sem jelezte, hogy információja szerint Magyarországról és Szlovákiából hurcolták volna be a vírust. Ha õk ilyet feltételeznének, akkor Magyarországhoz kellett volna fordulniuk, mivel a járványvédelemnél az a legfontosabb, hogy minél hamarabb információnk legyen - jelentette ki. Megjegyezte: az elõzõ évben 11 ezer vizsgálatot végeztek el azért, hogy a H5N1-es vírust megtalálják, és csak azokban az esetekben találták meg, amelyeket bejelentettek.

A román hírszerzõ hivatal (SRI) hétfõn késõ este nyilvánosságra hozott sajtóközleményében azt közölte: Magyarországról és Szlovákiából importált fertõzött pulykacsibékkel érkezett az erdélyi Brassó megyei Feketehalom egyik baromfineveldéjébe a májusi romániai madárinfluenza-járványt elõidézõ H5N1-es vírus.

A baromfitelep elõzetes letartóztatásban lévõ tulajdonosa állítólag 48 ezer napos pulykacsibét importált Magyarországról. A pulykacsibék több mint fele aztán hamarosan elpusztult, s az elhullott állatokat a törvénysértõ tulajdonos titokban, a város határában hanyag módon földelte el, s az elhullott pulykanövendékek temetõje a gyorsan terjedõ fertõzés forrásává vált - jelentette a SRI-közleményre hivatkozó román média.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!