Hírek

2010.05.30. 08:27

A májusfa előtt táncoltak Nádasdon (fotókkal)

A hét végén ünnepelte Nádasd és erdélyi testvértelepülése, Alsósófalva a kapcsolatfelvétel húszéves évfordulóját. Azóta évente találkoznak. Így volt most is: daloltak, táncoltak.

Peltzer Géza

A község polgármestere, Karvalits Zoltán a kedvünkért emlékezett vissza  a kezdetekre péntek délután:

- Amikor 1989-ben kitört a forradalom Romániában, Magyarországon gyűjtést szerveztek, amelynek Sárközy Csaba volt Vas megyében a szervezője. Én tájékozódási futó voltam  korábban, ő is,  innét ismertem. A segélyszállítmányt együtt vittünk ki Szovátára, elsősorban fogorvosi felszereléseket, ő segített bennünket  az Alsósófalvával történő  kapcsolatfelvételben. Először egy kis küldöttséggel mentünk ki, de 1990 nyarán az alsósófalviak már jöttek ide Nádasdra. Azóta egyik évben ők jönnek, másikban mi megyünk. A szállást mindig a vendéglátó biztosítja, a mi utazási költségeinkhez hozzájárul az önkormányzat, de a résztvevőknek is be kell szállniuk. 


A jubileumi találkozó kölcsönös köszöntőkkel kezdődött, amelyen derültség közepette Fülöp Zoltán elmesélte, hogyan adott interjút már a megérkezés napján a Szombathelyi Televíziónak. Ez valahogy így zajlott. Kérdés: honnét jöttek önök? Válasz: Alsósófalváról. Kérdés: És képesek voltak ennyit utazni a találkozás öröméért? Válasz: igen. Kérdés: Akkor biztosan hoztak egy kis jó erdélyi pálinkát. Válasz: nem, sok jó pálinkát hoztunk.


Az erdélyi rövidségű megnyitón Fülöp Zoltán még elmondta: nehéz beszélni mindarról, amit nem korlátoz sem idő, sem távolság. Számunkra igazi csoda, hogy az országhatáron túl gondolnak ránk. Hozzátette, azt a fotókiállítást, amelyet a megnyitó után megtekinthetnek a részt vevők, még nem látta, de már átélte.

Majd a két község tagjai  közöttük számos népviseletbe öltözött táncos, zenész  megtekintették a fotókiállítást, amely a húsz év eseményeit mutatta be.  Ezután megkezdődött a kulturális találkozó: a művelődési ház előtti téren lévő színpadot táncosok lepték el. Mögötte állt a frissen felállított májusfa. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!