Hírek

2013.09.10. 13:48

A Soleil cirkusz Európában, hazajött Bánhegyi Kata (fotókkal, videóval frissítve)

Szombathely – Nyolc éve a kanadai Soleil (Napfény) cirkusz artistája Bánhegyi Kata, aki a napokban hazalátogatott grazi fellépésük után.

Merklin Tímea

A cirkusz átjött Amerikából Európába, most itt turnéznak, éppen Ausztriában. A grazi fellépés után, a bécsi előtt volt lehetősége Bánhegyi Katának, hogy néhány napra hazajöjjön a családjához, és bekukkantson a kötélugrók edzésére az Aranyhíd oktatási központba. Három artista barátját is magával hozta: két brazil és egy magyar fiatal jött vele. Rafael és Carol Viktorral dolgoznak egy kötélmászó számban. Bánhegyi Kata partnere egy japán srác nem tudott eljönni Magyarországra, mert már Bécsbe kellett utaznia.

Az Aranyhíd központban – itt tartja edzéseit a Szombathelyi Kötélugró Klub, amelynek Kata édesapja, Bánhegyi Attila a vezetője – a gyerekek világsztárokat köszönthettek hétfőn a tornateremben, hiszen a Soleil cirkusz a világot járja, artistái ismert emberek. A show kedvéért Kata is kötelet mászott (ez a kötél csak négyméteres, a cirkuszi 11 méteres), és a mennyezet közelében azt dalolta: „Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele..." A gyerekek megtapsolták példaképüket, aki miatt szinte az egész kötélugró csapat kiutazott Grazba, megnézni a Soleil cirkusz műsorát. Állva tapsoltak végül és integettek a szombathelyi artistalánynak.

– Új motivációval álltam neki az európai turnénak, mert itt közelebb van a családom. Grazban is nagyon jól-esett, hogy eljött a csapat, a bécsi fellépésünkre is jönnek családtagok, a nagyszüleim, nagybácsik, nagynénik, az unokatestvéreim... A szüleim kijönnek majd utánam Németországba is, Ausztriában még Salzburgban és Innsbruckban lépünk fel – meséli Kata. – Bécs után Londonba repülünk előkészíteni a jövő évi fellépést, egy tévéműsort készítenek velünk beharangozónak. A barátom is eljött Magyarországra, tíz napot töltött itt, voltunk Budapesten is, de már elrepült Brazíliába...

Azt is megtudjuk, a Soleil cirkusz 48 artistája között sok brazil van, legalább tíz, de még náluk is többen vannak az oroszok és az ukránok. A magyar fiú, aki Katával Szombathelyre jött dunaújvárosi. A két brazil, Rafael és Carol nem csak munkatársak, de Kata legszűkebb baráti köréhez tartoznak. Jó rájuk nézni: mosolyognak, pózolnak, másznak, ahogy az edző kéri a gyerekek kedvéért, erősek, egészségesek, vidámak – láthatólag jól érezték magukat a kis közélugrók ámulatában fürdőzve.

A Soleil cirkusz a személyzettel és a technikusokkal együtt százfős, 15 kamion viszi a felszerelést az egyik helyről a másikra, most tehát Európában. Megerőltető az utazás, Kata azt mondja fárasztóbb mindig új helyen lenni, mint napi két-három műsort adni. A produkción belül Kata és a japán fiú 5-6 perces kötélugrálást mutat be, szólóban és csapatban is. A 29 éves artista lány azt mondja még , hogy legalább három évet szeretne kitartani a cirkusznál, utána letelepszik a barátjával Brazíliában.

A Soleil cirkusz jövőre vagy azután érkezik Magyarországra.

 

 

 

Bánhegyi Kata a Szombathelyi Kötélugró Klub többszörös világ- és Európa-bajnoka. Szinte mindent elért kötélugrásban: érmeket nyert különböző világversenyeken. Sportolói pályafutásának befejezése után 2005-ben szerződött a Cirque du Soleil-hez, amely az USA bejárása után most Európában turnézik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!