Hírek

2009.03.31. 02:29

Autósok szemetét szedték önkéntesek

Sitke - A településen élők közül sokan összefogtak, s szombaton a Sárvár felé vezető út mellől összeszedték a szemetet. Idén összesen hetvenzsáknyi hulladék gyűlt össze.

Bajdó Bettina

Morgós István, Sitke polgármestere elmondta, hogy öt évvel ezelőtt szervezték meg az első szemétgyűjtési akciójukat, akkor is sokan összegyűltek, hogy megtisztítsák az utak szélét. Egy évvel később a közutasok is bekapcsolódtak a programba, s ingyen elszállították a zsákokba rakott szemetet.

- Tavaly 117 zsáknyi szemét gyűlt össze - folytatta a polgármester -, idén ennél kevesebbet gyűjtöttünk, 70 zsákra valót szedtünk. Jómagam és húsz önkéntes szombaton reggel indultunk el Sitke határától, hogy a Sárvár felé vezető út mindkét oldaláról összeszedjük a szemetet. Találtunk sörösdobozokat, mobiltelefont darabokban, autóalkatrészeket, és háztartási hulladékot is. A szemét nagy része autóból került az út mellé, nem értem, hogy az emberek hogyan képesek lehúzni az ablakot, s kidobni azt, ami nem kell. Sajnos évről évre azt látjuk, hogy ezen a téren nem változik az emberek hozzáállása.

A polgármester hozzátette: bár nagy volt a szél szombaton, mégis késő délutánig dolgoztak az utak mentén. A településen nem ez az egyetlen ilyen akció, év közben több szemétgyűjtési programot is szerveznek. Nyáron a gyere-keket is bevonják, s közösen szedik össze a száraz ágakat, s rakják rendbe az árokpartokat.

- A legnagyobb gondot nem a szemét összeszedése, hanem az elszállítása okozza - mondta Morgós István. - Már többször felvetettem, hogy szükség lenne egy olyan rendeletre, mely szabályozza az összegyűjtött hulladék elszállítását, hogy ne azoknak kerüljön pénzébe, akik ingyen, saját szabadidejüket feláldozva összeszedték az utak mentén. Sörösdobozok és háztartási szemét is került a zsákba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!