Hírek

2016.12.29. 20:05

Az év vége a disznóságoké - A pénzt ígérő lencse és az újévi malac elengedhetetlen ilyenkor

Szombathely - Sokan esküsznek a kocsonyára, jól fogy a virsli, és sok asztalra kerül malacsült a szombathelyi piacon tapasztalt forgalom alapján.

Bakos Ágnes

- Mindenki kocsonyát csinál, az a legolcsóbb. Ha 3 ezer forintért vesz valaki alapanyagot, abban benne van a hús, a zöldség is, és 15 tál kijön belőle - mondta el a szombathelyi vásárcsarnokban Horváth Emil. A kereskedő azt tapasztalta, hogy jól viszik a salátákat, a paradicsomot: mindenféle zöldséget, amit a szilveszteri ételekhez használnak, akár díszítésnek is. Nem maradhat el az újévi asztalról a lencse: hétszáz forintért láttunk egy kilót. Malacságokból bőséges a kínálat: a hentesüzletben Tar Csaba boltvezető azt mondta, egészben és negyedelve is mennek a bőrös malacdarabok, kiváló sültek készülhetnek az ó- és újévi asztalra.

Gergácz Péter Pál a még 27 százalékos áfával árult tojások között  Fotó: Szendi Péter

HIDEGTÁLHOZ

- A vásárlók már kiszámolták, hogy öt forinttal olcsóbb lesz, meglátjuk - mondta el a tyúktojások között Gergácz Péter Pál. A standjánál 38, 40 és 42 forintért is van tojás - ez az ár csökkenhet majd, hiszen a mostani 27 százalékról öt százalékra mérséklődik a tojás áfája január 1-jétől. Hogy ez a termelőnek, kereskedőnek mivel jár majd, arról egyelőre nem tudtak nyilatkozni a tojásos standoknál, az szó szerint a jövő év titka. Az viszont biztos, hogy a kisebb-nagyobb szilveszteri összejövetelekre elengedhetetlen lesz idén is a hidegtál, ahhoz pedig a friss tojás. Saláta, töltött tojás, kaszinótojás (is) készülhet belőle - és az áfa-csökkentés előtt is a legolcsóbb élelmiszer.

Tar Csaba boltvezető megmutatott egy 15 kilós sütnivaló malacot is a kínálatból, ez is jól fogy, de inkább kisebb malacsültek készülnek Fotó: Szendi Péter

HÚSOK

- Ilyenkor, újév küszöbén általában az ember kocsonyának valót, meg füstölt dolgokat vásárol. Hagyomány persze a lencse, hogy az embernek sok pénze legyen - sorolta egy vásároló a standok között. Hatalmas volt a sor a húsosnál: malac-ságokért és virsliért álltak sorba. - Főleg a kocsonyahúsokat viszik, köröm, bürke, fül, meg a füstölt áru, azt is a kocsonyába, ezeknek ugrik meg ilyenkor a forgalma - sorolta Tar Csaba boltvezető. Azt mondta, az ár nem változik, ugyanaz, mint egész évben. A körömnek 250 forint kilója, a bőrke 440 forint, a füstölt csülök 1150 forint kilónként, a csont nélküli 1400 forint - mutatta a gazdag kínálatot és az ártáblákat.

- Megy, elég szépen viszik a malacot meg a bőrös süldőt is, egészben meg negyedelve is - mutatott egy 15 kilós egész malackát, az ilyen méretűt is keresik, viszik. Készít ő maga is: de kisebbet, egy szép bőrös karajt süt majd, árulta el. Fűszerezésre külön tippet nem adott, csak a fokhagymát emelte ki, anélkül nincs sült hús! A fokhagyma árában nincs változás: hetek óta 1800-2000 forint körül adják kilóját. A malacsültnél a fűszerek mellett arra is oda kell figyelni, hogy állandóan locsolja az ember, meg érdemes a bőrét előtte bekockázni, hogy szépen megsüljön. A háziasszonyok úgyis tudják: meg kell adni az idejét a sütésnek, különösen egy nagyobbacska kismalacnak. Az egész (jó esetben szerencsehozó) disznót nyárson vagy kemencében szokás sütni, természetesen télen a kemencével számolhatunk, kettő-négy órát biztosan sül a malac.

A feldolgozott húsok között a virsli a hagyományos szilveszteri étel - abból is nagy a választék. Csiszár Gyuláné mutatott műbeleset, az a legolcsóbb: 599 forint egy kiló belőle. A minőségibb virsli ezer forint körül van kilónként, a juhbelesből 1300 forint egy kiló.

Ahogy Tar Csaba mondta: megy ilyenkor minden ilyesmi , a cserkészkolbászt, az ezer forintos debrecenit sorolta még.

Csiszár Gyuláné mutatta a virslikínálatot: hatszáz és 1300 forint között adnak szilveszterre mustárhoz valót ebben a hentesüzletben  Fotó: Szendi Péter

PÉNZT HOZNAK

Azt hallhattuk a kereskedőktől, hogy jól viszik a salátákat, a paradicsomot, mindenféle zöldséget, amit a szilveszteri ételekhez használnak, akár díszítésnek is. Természetesen nem maradhat el az újévi asztalról a lencse: hétszáz forintért láttunk. Aki nem szereti a lencsét, az reménykedhet a bab pénzhozó erejében: 1000-1500 forintért adják. Aki a mákban hisz: 1200 forint kilója.

 

Piaci árak (2016. december 29.)

tarkabab 1000 Ft/kg

csótánybab 1500 Ft/kg

magyar lencse 700 Ft/kg

fokhagyma 1800-2000 Ft/kg

lila hagyma 300 Ft/kg

koktélparadicsom 2000 Ft/kg

sárgarépa 240-400 Ft/kg

kapor 300 Ft/csomó

kelbimbó 1600 Ft/kg

sóskalevél 2000 Ft/kg

leveszöldség 980 Ft/kg

olasz jégsaláta 500 Ft/kg

sárga burgonya 300 Ft/kg

olasz citrom 800 Ft/kg

körte 1000 Ft/kg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!