Hírek

2013.10.17. 17:51

Az igazi bátorság

Amikor a dolgozók túlnyomó többsége aláír egy petíciót – vállalva, hogy munkahelyét kockáztatja, akkor már nagyon nagy lehet a baj.

Peltzer Géza

A Főkefe szombathelyi üzemében közel háromszáz dolgozó írt levelet, amelyet eljuttattak egy ellenzéki pártnak, sőt ennek egy részletét az üzemben is kifüggesztették.

Az üzemről tudni kell, hogy megváltozott munkaképességűeknek ad munkát – olyan embereknek, akik másutt aligha jutnának kenyérkeresethez. Persze ez a munka nem összetett, szakmai ismereteket nem igényel. Mondhatnánk azt is, hogy monoton, de még azt is, hogy megalázó. Ezeknek az embereknek azonban az életben maradást, a család egyetlen jövedelmi forrását jelenti.

A fővárosi cég sorra kurtítja meg eddig is megalázóan alacsony jövedelmüket – törvényes, de az esetek egy részében az ellenzéki párt szerint törvénytelen eszközökkel is. Hogy mi állhat a dolog hátterében, a profitéhség vagy a cég talpon maradása-e a tét, nem tudhatták meg a politikusok – akiknek országgyűlési képviselőként törvény adta joguk lett volna, hogy bejussanak az üzembe, és beszélhessenek a dolgozókkal.

A képviselők nem beszélhettek a dolgozókkal, a sajtó pedig semmit nem tudhatott meg a cég helyi képviselőjétől a valódi okokról. Kaptunk viszont egy nevet és egy telefonszámot. Annak a hölgynek a számát, aki megfogalmazta a petíciót, megszervezte az aláírásgyűjtést. Kérdeztem, hogy lehet ennyire bátor? Már nincs mit veszítenie – válaszolta. Ez az igazi bátorság, mondtam magamban, és nem hívtam fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!