Hírek

2014.08.11. 15:40

Balesetbe fulladt a kenutúra (frissítve)

Magyarszecsőd – Szerencsés kimenetelű vízi baleset történt hétfő délután a Rábán.

Simon Erzsébet

Túrázók kenui akadtak bele fa-ágakba és borultak a folyóba. Az utasokon a körmendi tűzoltók és rendőrök segítettek, a kenuzóknak az ijedtségen kívül más bajuk nem esett. Egy budapesti baráti társaság – négy család, köztük 8-13 éves gyerekek – egy hetes kirándulásra érkezett Vas megyébe.

Vízi túrára három napot szántak: ezalatt öt bérelt kenuval Körmendtől Sárvárig akarták bejárni a Rábát. Hétfő kora délután el is indultak, az első etapot Rábahídvégig tervezték. Ám néhány folyamkilométer megtétele után bajba kerültek. Kétoldalról vízbe dőlt fatörzsek, faágak akadályozták a továbbjutásukat. Három kenu valahogy átcsusszant az ágak közötti szűk átjárón, az utánuk jövők azonban fönnakadtak, és a sodrás fölborította őket.

A tűzoltók csónakkal siettek a bajbajutottak segítségére. Fotó: Simon Erzsébet

Az akadályon túljutott kenuk a megáradt folyón nem tudtak visszafordulni a megsegítésükre. A partra eveztek, s onnan kiabáltak a vízben rekedteknek, hogy hívjanak segítséget. A történetet a társaság egyik férfi tagja mesélte nekünk a molnaszecsődi Rába-parti kikötőnél. Ott találkozott ugyanis a csapat a megpróbáltatások után.

– A jóisten velünk volt – tette hozzá már mosolyogva az egyik asszony. – A fölborult kenu alól ugyanis egyszer csak előbukkant az a vízhatlan hordó, amibe a telefont is beletettük. Így tudtunk segítséget hívni.

A körmendi tűzoltók két járművel és egy csónakkal indultak a bajbajutottak keresésére. Mi a magyarszecsődi Rába-parton értük utol a vízimentőket. Azon a területen, amely arról vált a sajtóban ismertté, hogy tavaly ott halt meg egy nyugdíjas tűzoltó, egyelőre be nem bizonyított szamárharapástól. Itt tudták csak vízre tenni a csónakjukat a segítők. Valójában az is problémát okozott, hogy hol is lehetnek a kenusok, akik alapos helyismeret híján nem tudták pontosan behatárolni a Rába-szakaszt.

Ráadásul ezen a részen rettentően kanyargós is a folyó. De a tűzoltók között akadnak vízijártassággal rendelkezők is, ahogy a rendőrök is flottul tették a dolgukat. Az egyenruhások egyik része a vízben rekedteket juttatta partra, a másik része a távolabb szárazföldre evickélőket vette gondozásba. A két fölborult kenu egyelőre a víz foglya, úgy tudjuk, ma megpróbálják kiemelni. A szerencsés kimenetelű baleset szenvedő alanyai azt kérték, ne fotózzuk őket, és a nevüket sem szeretnék nyomtatásban látni.

A szószólójuk annyit még elmondott: a baráti társaság gyakorlott vízitúrázó, hosszú ideje minden évben elindulnak valamelyik folyóra, a Rábára most jöttek először. Nem számítottak arra, hogy a vízben nagyon sok helyen találkoznak uszadékkal, bedőlt fával, halmokban álló gallyakkal. Szerintük több törődést igényelne a vadregényes folyó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!