Hírek

2015.02.05. 11:14

Egyre több Vas megyében a szén-monoxid mérgezés - legutóbb két fiatal került kórházba

Vas megye - Két fiatalt kellett kórházba szállítani pénteken éjszaka szén-monoxid mérgezéssel. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy megyénkben egyre több az ilyen eset. Míg 2013-ban 4 esethez, 2014-ben már 17 esethez riasztották a tűzoltóságokat szén-monoxid mérgezés miatt.

Némethy Mária

"Egy fiatal fiút és a barátnőjét vitték kórházba a mentők pénteken késő este Szombathelyen a Nádasdy Ferenc utca egyik lakásából szén-monoxid mérgezés gyanújával. A lakásban négyen tartózkodtak, a két idősebb férfi nem lett rosszul. Úgy tudjuk, hogy a két fiatal eszméletlen volt, mikor a mentők a helyszínre érkeztek. A tűzoltók a lakást átszellőztették, és a gázmű szakemberei átvizsgálták a gázkészülékeket. Valószínűleg a fürdőszobai készülék hibásodhatott meg." Egyre több a péntekihez hasonló eset Vas megyében, erre hívja fel a figyelmet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is.

Fotó: Simon István

A fűtési szezon egyik fő veszélye a szén-monoxid (CO) mérgezés. Ennek kezdeti tünetei hasonlóak az influenzáéhoz: fejfájás, fáradtság, szapora lélegzetvétel, émelygés, szédülés, erős szívdobogás - mindez láz nélkül.  Ha valaki ilyen tüneteket észlel, azonnal friss levegőre van szüksége. Nyisson ki minden lehetséges nyílászárót és szellőztesse ki a helységeket. Második lépésként - gázfűtés esetén - kapcsoljon ki minden fűtőberendezést, hagyja el a lakást  és hívja fel a tűzoltókat,  mondja el nekik tüneteit. Ha a mérgezést szenvedett egyén  nem tesz semmit, el fogja veszteni az eszméletét. Nagyon fontos, hogy CO-mérgezés után orvoshoz kell fordulni és tilos újra bekapcsolni a fűtőberendezést, amíg szakember meg nem javította.

A szén-monoxid mérgezéseknek két oka van: levegőhiány, vagy a fűtésre használt készülékek karbantartásának elmaradása. Nem jó hír, de a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei szerint CO-mérgezés veszélye szinte minden fűtésre használt berendezésnél fennállhat. Mit tehetünk megelőzésként? Ellenőriztessük kéményeinket, a különböző tüzelő/fűtő berendezések telepítését pedig minden esetben bízzuk szakemberre.

Megyénkben évek óta nem volt halálos áldozata a „csendes gyilkosnak", de  az elmúlt évben több alkalommal életet mentett a felszerelt szén-monoxid érzékelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!