Hírek

2013.08.23. 05:53

Elidőz a tigris meg a szelíd őz

Még maradt kis idő: a Kemenesaljai Egyesített Kórház intaházi pszichiátriai rehabilitációs osztályán augusztus 25-éig tart nyitva a Kitörés című kiállítás, amelyet az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény fontos darabjaiból állított össze Faludy Judit művészettörténész.

Ölbei Lívia

A júliusi tárlatnyitón (ahogy arról beszámoltunk) Faludy Judit a mozgásra építette föl köszöntőjét a kiállítás terében. A mozgás: nyitás. A mozgás: kapcsolatteremtés. A mozgás: élet. Az elmúlt másfél hónapban a nagyközönség előtt is nyitva állt a Kitörés-kiállítás, amelynek az a pszichiátriai osztály ad helyet, amely az országban anno elsőként nyitotta meg kapuit (jelképesen és  valóságosan) a  külvilág előtt.

A Kitörés-kiállítás júliusban nyílt meg, és augusztus 25-én (vasárnap) estig tart nyitva az intaházi pszichiátriai intézetben a nagyközönség előtt is



A lenyűgöző válogatás három napig (mint a mesében) még hozzáférhető. Bár szombaton este Intaházán megtartják a finisszázst, vasárnap meghosszabbított nyitva tartással, egészen „sötétedésig” fogadják a látogatókat. Hétfőn aztán a tárlatot lebontják, a képek Faludy Judit kíséretében visszautaznak Budapestre. Közben viszont új képek érkeznek: dr. Konta Ildikó szakpszichológus, a Magyar Zeneterápiás Egyesület alapítóelnöke szombaton este ünnepélyes keretek között Intaházának ajándékozza azt a huszonöt alkotásból álló összeállítást, amelynek darabjai egykor mind itt, a pszichiátriai osztályon készültek.

Hallucinációk hatása alatt (1938)



Dr. Konta Ildikó honosította meg a „zenés festés-terápiát” Intaházán: ahogy a Kitörés-tárlathoz kapcsolódó szakmai napra küldött levelében írta, az „intaházi festők körének” tagjai közül többeknél ez a tevékenység (a „zenés festés”indította el a rehabilitációt, a gyógyulást. A finisszázs szombaton 18.30-kor kezdődik, az osztály több betegének részvételével.

Magda Marinko: Fej (1994)



„Bemozogjuk a teret”, mondja Hosszú Gyuláné Ildikó, aki „a pszichiátriai és addiktológiai betegek ápolása során tanúsított szakmai tevékenységéért és szorgalmáért” éppen augusztus 20-án, a városi ünnepségen vehette át a „Celldömölk  Városért Érdemérmet”. Harminc éve dolgozik Intaházán: ez az első munkahelye, közben is folyamatosan képezte magát, a pszichiátriai ápoló és szakgondozó képzettség megszerzése után a PTE diplomás ápoló szakának bsc-fokozatát is elvégezte. Intaházán ő vezeti az életmód-csoportot, szervezi és irányítja az intézet ápolásszakmai tevékenységét.

Lanczhegyi Tibor (Felati): Szimbolikus tájkép



Ars poeticája szerint „az ápoló legyen józan, becsületes és megvesztegethetetlen; legyen igazmondó és megbízható; legyen pillanatra pontos és hajszálig rendes; gyorskezű, de nem kapkodó; szelíd, de nem lassú; nyájas, de nem fecsegő; tapintatos, de sohasem tétovázó; legyen derűs és bizakodó; tiszta saját személyében és tisztaságot teremtő a beteg körül; legyen szíves és szolgálatkész, a betegre gondoljon és ne önmagára”.

Pongrácz Zoltán: Autobioportré / Önéletkép (1980)


(Az idézet Florence Nightingale-től való.) A Kitörés-kiállításhoz kapcsolódva kapott meghívást Intaházára Jordán Tamás is: József Attilával és a Szabad-ötletek jegyzékével. Ez az este már csak az emlékekből hívható elő, a kiállítás vasárnap estig még nyitva tart. A kalauzunk azért legyen József Attila: „Csak az olvassa versemet, / ki ismer engem és szeret, / mivel a semmiben hajóz / s hogy mi lesz, tudja, mint a jós, // mert álmaiban megjelent / emberi formában a csend / s szívében néha elidőz / a tigris és a szelíd őz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!