Hírek

2011.09.21. 02:29

Éremgyűjtők: cserenap, kiállítás Celldömölkön

Mintegy százan kínálták kincseiket vasárnap a celldömölki éremgyűjtők által szervezett országos cserenapon. Ünneplésre is volt ok: negyven éve alakult a celldömölki csoport.

Nagy Ildikó

A vasiakon kívül Győrből, Budapestről, Esztergomból, Szegedről is érkeztek gyűjtők Celldömölkre, ahol a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének helyi csoportja tizenkettedik alkalommal rendezte meg az országos cserenapot. A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár előcsarnokában - egyebek között - érmeket, régi fotókat, sörcímkéket, jelvényeket, kitüntetéseket és régi pénzeket kínáltak a gyűjtők. A rendezvényt Fehér László, Celldömölk polgármestere nyitotta meg. A házigazdáknak ünneplésre is volt okuk, hiszen negyven évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének celldömölki csoportja. Akkor tizenegyen voltak az alapítók között, ma huszonöt tagja van a csoportnak, hallhattuk dr. Hollósy István elnöktől. A gyűjtők minden hónap első szerdáján találkoznak a KMKK-ban.

Az elmúlt négy évtized alatt bebizonyították, hogy a város az ünnepeken és a rendezvényeken is számíthat a csoport tagjaira, akik szívesen adják köcsön kincseiket egy-egy tematikus kiállításra. Legközelebb a Sághegyi Szüreti Napok programjait színesítik egy különleges tárlattal: pénteken 18 órakor a művelődési központ kamaratermében Szabó Géza szegedi ötvösmester műhelyéből kikerült mesterveretekből nyílik kiállítás, amelyet Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója ajánl majd az érdeklődők figyelmébe.

A híres szegedi éremverdét id. Szabó Géza alapította 1931-ben. Munkássága alatt öntött és vert érmek, plakettek készültek. Fia, Szabó Géza 1984-ben indította újra az éremverést. A műhelyben az eredeti gépek mellett korszerű berendezések is helyet kaptak. A tárlaton több mint 800 érmet csodálhatnak meg a látogatók, a megnyitóra a mester is eljön, és műhelytitkokról is szívesen mesél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!