Hírek

2014.12.16. 20:45

Ez történt májusban

Az év ötödik hónapja is nagyon mozgalmasan és eseménydúsan alakult. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb pillanatokat 2014. májusából.

Megyei körkép – Május a tomboló elemek hónapja volt. Először Yvette, a ciklon pusztított: fákat csavart ki, tetőket bontott meg. Miután az orkánerejű szél lecsendesedett, folyók, patakok áradtak Vas megyében. Fotó: Szendi Péter

Szombathely – A magyar érettségivel kezdődtek el május 5-én az írásbelik a középiskolákban. A középszinten érettségizőknek egy szövegértési és egy szöveg-alkotási feladatot, az emelt szinten maturálóknak pedig egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort és három szövegértési feladatot kellett megoldaniuk négy óra alatt. Az írásbeli vizsgák május 26-áig tartottak, a szóbeliket a diákok június 5-én kezdték. Az érettségik június 27-én fejeződtek be.

Sárvár – Több mint ötven közreműködővel huszonöt májusfát állítottak a várparkban május első napján, ezzel rekord született. A sárvárihoz hasonló kísérlet még nem volt Magyarországon. A fákat ügyes férfikezek megnyúzták, szorgos hölgyek és lelkes gyerekek feldíszítették, majd a férfiak felállították. Elsőként a vármelléki óvodások májusfája állt, majd sorban „kinőtt" a többi is: az iskolásoké, a fúvósoké, a hagyományőrzőké, a bogarasoké, a néptáncosoké, a méhészeké és a többieké. A sárváriak már tervezik, jövő májusban megdöntik a saját rekordjukat.

Szombathely – Vigyázz, kész, rajt: negyedszer indították el a Faucault-ingát a székesegyházban. A Föld forgásának látványos bizonyítására szolgál ez a kísérlet, amelyet 1880-ban ugyanitt végzett el Gothard Jenő és Kunc Adolf. A fotón guggol: dr. Puskás Tivadar, mögötte Koltay Ferenc, dr. Veres András, dr. Szabó M. Gyula és Kovács Ferenc. Fotó: Archív/Ohr Tibor

Megyei körkép – Számos érdekes és izgalmas programmal várták a gyerekeket május utolsó hétvégéjén. Volt sportos, könyvtári, zenei program, de a kicsik alkothattak is kedvükre a gyermeknapi rendezvényeken. Szombathelyen az Agora a Történelmi Témaparkba rendezte meg a hagyományos gyermeknapi forgatagot, ahol furfangos feladatok, rejtvények, színpadi műsorok várták a kicsiket.

Szombathely – Orosz fiataloké lett a győzelem a 49. Savaria Nemzetközi Táncverseny WDSF World Open Latin viadalán. Dimitrii Pugachev és Daria Glokhova 16 ország több mint félszáz párosát utasította maga mögé. A rendezvényen négy kategóriában hirdettek open – nyílt – versenyt. A senior viadal kivételével a junior, az ifjúsági és persze a fő verseny, a WDSF World Latin Open indulói között is szerepeltek magyar párosok. Open versenyt most először iktattak a méltán híres, s a jövőre félszázadik jubileumát ünneplő Savaria Nemzetközi Táncverseny programjába a szervezők.

Szombathely – Három év szünet után ismét Szombathelyen járt a magyar női röplabda-válogatott. A 36. Savaria Kupa nemzetközi tornával készült az Európa-bajnoki selejtezőre az új szövetségi kapitány, Jan de Brandt által vezetett csapat. A szombathelyi-büki főpróba jól sikerült, de az előadás még jobban: 2015-ben 28 esztendő után vehet részt ismét kontinenstornán Magyarország női válogatottja. Fotó: Unger Tamás

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!