Hírek

2009.04.29. 02:26

Fákat ültettek a kempingnél

Szeleste - A környezettudatos nevelés elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a községi önkormányzat és három település közös iskolája, óvodája. Hétfőn kicsik és nagyok együtt ültettek fákat.

Simon Erzsébet

Egymillió forintot nyert fásításra a helyi önkormányzat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán a környezettudatos nevelés elősegítése céljából. A növénytelepítés a Szombathelyi Erdészeti Hivatal szakmai támogatásával valósul meg. Ily módon lehetőség nyílik több mint kétszáz növény, javarészt őshonos fa és cserje elültetésére. Hétfőn össze is gyűltek a helyiek és Szeleste-Ölbő-Pósfa általános iskolájának tanulói, hogy saját kezűleg tegyék földbe a fák egy részét. Az önkormányzat és a három település által fönntartott oktatási intézmény ugyanis öt évre szóló együttműködési megállapodást kötött; eszerint az iskolások tevőlegesen is részt vesznek az erdei cserje és fafajok ültetésében, ápolásában, a tanulmányaik során igénybe veszik az ültetvényt a hazai erdőkben élő fás növények megismerésére.

A fákat a gyógyfürdővel és az önkormányzati tulajdonú arborétummal határos, 1,7 hektárnyi kemping területén ültették el. E telken valósul meg a turizmust és a természetvédelmi oktatást ötvöző erdei iskola. Az általános iskola szintén az arborétum szomszédságában van, a növénytelepítésre szánt területtel sétaút köti össze. Dr. Galántai György polgármester azt mondta: nemcsak az oktatásban, hanem a gyógyfürdőt felkereső, mozgásszervi elváltozásoktól szenvedő betegek gyógyulását elősegítő, rekreációs folyamatokban is szerepet szánnak a kempingnek és az erdei iskolának. Az arborétumot és a kempinget leginkább általános és középiskolás csoportok látogatják, az erdei iskola általános iskolásoknak készül, így ők az első számú célcsoport az ismeretterjesztés terén. De számítanak a hazai és a külhoni vendégekre is, az országos Kék túra falun áthaladó szakaszának gyalogos turistáira, a kiépülőben levő, részben már használatba vett, Bükfürdőt Szelestével és Sárvárral összekötő kerékpáros túraútvonal bicikliseinek látogatására is. Természetvédelmi oktatás lesz az erdei iskolában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!