Hírek

2015.11.11. 15:44

Felkészült a télre a közútkezelő – három Zil is szolgálatban

Megyei körkép – November 10-vel megkezdődött a tél a közútkezelőnél. Betáraztak síkosságmentesítő anyagokkal és felkészítették a gépeket.

Bakos Ágnes

Hiába a +20°C, megkezdődött a tél Vas megye 1565 kilométer hosszú közúthálózatán. Hivatalosan november 10. és március 15. között dolgozik téli rendben a Magyar Közút – természetesen a Vas Megyei Igazgatóság is.

Horváth László megyei igazgató a szerdán tartott télindító értekezleten elmondta: három kategóriába sorolják az utakat. Az őrjáratos szakaszokon teljes hosszon állandó a védekezés. Az úgy nevezett rajonos utakon maga a védekezés csak szakaszosan történik. A harmadik csoport a „fehér” utak, azok nem kapnak külön síkosságmentesítő anyagot. Ilyen út a Vas megyei közutak mintegy húsz százaléka.

Horváth László sorolta: 6040 tonna sóval és 2670 tonna érdesítő anyaggal „tankoltak fel” a vasi mérnökségek, a legtöbb egyébként a vasvárinak jut.

Úgy nevezett hóvédművek összesen 50,7 kilométeren állnak rendelkezésre a vasi közúthálózat mentén, a sárvári területen a leghosszabb: 16,3 kilométer.

Összesen 31, hóekével is felszerelt jármű tisztítja majd szükség esetén az utakat, ezek nagy része a vasi igazgatóság saját eszköze. Ha óriási hóhelyzet adódik, akkor összesen 152 bevethető, lehívható jármű áll a cég rendelkezésére.

Érdekességként Horváth László elmondta: a jól bevált járművek között még három Zil is szolgálatban van – bevethető, immár hosszú évek óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!