Hírek

2015.01.07. 14:47

Félpályás útlezárás lesz az M86-oson

Ha nem lesz újra ingyenes az út, csütörtökön forgalomlassító demonstráció lesz reggel kilenckor az M86-oson. Nem lesz teljes az útzár.

Budai Dávid

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a szombathelyi baloldal ultimátumot adott Hende Csaba honvédelmi miniszternek, Szombathely országgyűlési képviselőjének. Amennyiben nem sikerül elérnie a miniszternek, hogy az M86-ost újra ingyenesen lehessen használni, teljes szélességében lezárják a főutat.

Megkérdeztük Nemény Andrást, az MSZP Vas megyei elnökét, hogy állják-e a szavukat és valóban lezárják-e a 86-ost. A politikus elmondta: amennyiben nem születik kedvező döntés, csütörtökön reggel kilenc órától fél tízig a nemesbődi leágazónál mindkét oldalon félpályás útlezárással demonstrálnak. Azért nem lesz teljes az útzár, mert az M86-os január elsejétől már autóútnak minősül, az autóutak teljes lezárását pedig jogszabály tiltja. Az akcióban mintegy harminc autóval vesznek részt a tüntetők.

Civilek is tiltakoznak az útdíj ellen

Vas megyei civilek is tiltakoznak az útdíjak ellen. Van, aki az útelzáró tüntetések ellen is tiltakozik.

A V, mint Vas civil szerveződés a január 1-jével bevezetett új útdíjszabályozást szakmai szempontból átgondolatlannak, előkészítetlennek és rosszul időzítettnek tartja. Szerintük a szükséges hatástanulmányok elvégzése és az érintettek bevonása nélküli ad hoc szabályozás súlyos károkat okoz a közlekedés szereplőinek. Úgy vélik, hogy össztársadalmi és nemzetgazdasági szinten a kár nagyobb, mint amit a remélt államháztartási bevétel elfogadhatóvá tenne. A városok körüli, tehermentesítő elkerülőutak fizetőssé tétele a lakók életét meg fogja keseríteni. Ismét zsúfolt lesz a belső úthálózat, lassul a forgalom, nő a zaj- és légszennyezés és fokozódik a balesetveszély. Bizonyos járműkategóriákban, illetve útvonalakon a korábbi díjak többszörösét kell megfizetni.

A szerveződés válaszokat követel a matricaköteles szakaszok kijelölésével, a törvény előkészítésének részleteivel kapcsolatban. Továbbá elfogadhatatlannak tartja a szombathelyi országgyűlési képviselőnek, dr. Hende Csabának az M86-os út díjkötelessé tételéhez való hozzáállását, a díjkötelesség kommunikációját, a lakosság félrevezetését. A V, mint Vas levelének aláírói - Magassy Réka, Varga Tamás - támogatni kívánnak minden helyi és országos törekvést, amely a törvényhozókat, az államigazgatás és a végrehajtás szerveit szakmai elvek mentén kidolgozott intézkedésekre és demokratikus jogállamhoz méltó társadalmi egyeztetésre sarkallja.

A vasi autósok, útdíjfizetők nevében egy másik levélírónk arra hívja fel a figyelmet, hogy nagy az „ordítozás” az 5000 forintos megyei útdíj miatt, de információi szerint már 2015. január 4-én már 400 ezer (!) darabot adtak el a megyei matricából. Fehér Tibor nem hisz az útelzáró blokádokban. Sőt, azon az állásponton van, hogy az éves adó megfizetése mindenkit feljogosít a közforgalmú utak korlátlan használatára.

Ha valakinek nem tetszik az új útdíjrendszer, akkor lehet tüntetni, de a leállósávon, az árokban, vagy akár molinót kitéve, de a forgalmi sávokat senki nem zárhatja le. Szerinte a jogszerűtlen útlezárást a rendőrség köteles felszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!