Hírek

2013.08.15. 16:36

Félúton a Fórum felé: egyszer úgyis odaérünk

Szombathely – „Csipetnyi heppiendet” ígér az idei karneválszínházi előadás, és állja is a szavát: a Félúton a Fórum felé száz perc könnyedség a nézőnek – és elszabadult komédiázás; mindenekelőtt Mertz Tibornak.

Ölbei Lívia

Az idén fix, hogy a sárgazoknis saru lesz a karneváli divat; a tógák alól pedig színes alsók villannak. A Karneválszínház úgyis mindig a színházba járás gyermeki örömével ajándékozza meg a nézőt. A Félúton a Fórum felé című, három Plautus-komédia motívumait fölhasználó Sondheim-musical (kuriózum a fülnek, nem az a musicaltípus, amihez hozzászoktunk) megint a színház napfényes, virgonc gyerekkorába vezet: oda, ahol minden csupa félreértés, csalafintaság és helyzetkomikum; és ahol a végén ripszropsz megoldódnak a dolgok. Ki-ki elnyeri, megtalálja stb.

Az előadás – amely folyton felfedi, kommentálja önmagát – sok öniróniával rá is játszik erre, ezért lehet szeretni: tessék például a kék köves gyűrűket figyelni, miközben a fordító Hamvai Kornél két kézzel szórja a nyelvi humor sziporkáit (ha a negyede eljut hozzánk, már jól járunk). A megyeháza udvarán fölállított színpad is olyan, mint egy színes játszótér, ahol rakoncátlan óvodások („csapatnyi pimf alak”) intézik halaszthatatlan ügyeiket a homokozóban (szerelem, féltékenység, üzlet stb.). Játszik a megyeháza is, jól szolgál a két mozgatható, sokfunkciós díszletelem.

A fölszabadulni vágyó rabszolga, Servulus szerepében Bezerédi Zoltán a szerda esti főpróbán (felhőtlen szórakozás a felhős ég alatt) nagy, kipiruló vehemenciával végigviszi a hátán az előadást. Amikor Szabó Tibor/ Senex (istenem, azok a szőlőfürtök!) dalra fakad, akkor dalra van fakadva. Édesek a szerelmesek, Sodró Eliza/ Kovács Gergely, és Balogh János (Lucus) tökéletesen abszolválja a tökéletes színházi átváltozást (lehet, hogy nem is Plautus, hanem Rejtő Jenő). De azért a legnagyobb truváj és siker Hysterium (fő)rabszolga(nő) szerepében Mertz Tiboré. Ha van értelme a Karneválszínháznak, akkor valami ilyesmi: olyat, de olyat csinálni, amit a kőszínházi évadban nem lehet. Mertz Tibor az animációs Gusztávot Monty Pythonnal keresztezve komédiázik; reméljük, pont olyan jólesik neki, mint a nézőnek.

Csipetnyi ármány, csipetnyi botrány, tragikus lesz holnap, komikus ma még. (És lehetne egyszer, úgy mindenestül, igazi is.) Mire a rozoga, vaksi Erronius szomszéd, vagyis Jordán Tamás (Szókratész lépjen ki) hétszer körbeszaladja Róma hét dombját, az előadás is véget ér. És másnap megint: Félúton a Fórum felé.


"Jegyárba' nem kevés - de nevetünk egy jót", mondja a fölszabadulásra váró Servulus a fordító Hamvai Kornél hangján a prológusban,és így is történik. Augusztus 24-én délután lesz az utolsó(tizenegyedik) előadás Stephen Sondheim (zene és versek): Félúton a Fórum felé.Szereplők: Bezerédi Zoltán,Szabó Tibor, Németh Judit,Kovács Gergely, Mertz Tibor,Sodró Eliza, Jordán Tamás,Balogh János, Domokos Zsolt, Hajmási Dávid, Jámbor Nándor, Kovács Bálint, Ostyola Zsuzsa, Korponay Zsófi, Lehőcz Zsuzsa. Koreográfus: Kocsis Tamás. Díszlet: Horgas Péter. Zenei vezető: Horgas Péter. Jelmez:Takács Lilla. Rendező Réthly Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!