Hírek

2017.08.25. 19:40

Átlépték az időkaput - Félidejéhez ért a Savaria karnevál

Látványos seregszemle, jótékony keleti udvar és ízletes eredményhirdetés. Jelentés félidőben a karneválról.

Vas Népe-információ

A karneválban az a jó, hogy mindenki, aki részt vesz benne, főszereplővé válik. Csak egy baj van: nem lehetünk ott mindenhol. Olyan programözön zúdul ránk évről évre, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Persze vannak állandó elemek, mint amilyen a felvonulás, a tógába (de tunikába biztosan) öltözött szomszéd, és hogy ilyenkor az egész úttest a fesztiválozóké. Visszatérő elem a mesés kelet megelevenedése, a seregszemle, és az is, amikor ünnepélyesen színpadra szólítják azokat, akik a legjobb bort és a legjobb tortát készítették.


Jurtákban, sátrakban mozgolódnak a hagyományőrzők (tegnap délelőtt is így volt). Mindenhol fegyverek pihennek. Itt a hétköznapi ruhát viselő ember érzi magát időszerűtlennek. Gyerekek futkároznak fakarddal, műanyag sisakban, szülők járnak tunikákban. Szombathelyből Savaria lett újra. Mindenki várja a tábornyitást.

A Történelmi Témaparkban az I. és a IV. századra jellemző katonai egyenruhákba öltözött seregek sorakoznak a tribün előtt, és érkeznek is a városi előkelők a már hagyománnyá vált karneváli seregszemlére.


A nézőket és a csapatokat dr. Hende Csaba köszöntötte. Kérte a katonákat, hogy védjék meg a limeseket, vagyis a határokat. A seregszemle a kivonuló csapatok tisztelgő csörtéjétől nemcsak hangosra, hanem látványosra is sikeredett. A házigazda legionáriusai Savaria Eterna, Pannonia Eterna kiáltásokkal tisztelegtek.


Az Uránia udvar idén is a háremhölgyek otthona lett a karnevál idejére. Ezen a helyen kéz a kézben jár a szórakozás és a jótékonyság: a Mira Orient Art idén már kilencedik éve hívta életre. A háremfotózáson és egyéb programokon gyűjtött adományokat ugyanis Vas megyei, sérült gyermekekkel foglakozó szervezeteknek, intézményeknek ajánlják fel. Szultániában mindenki önkéntes, a technikai segítőktől egészen a fotósokig. Az elkövetkező napokban számos alkalommal láthatnak itt hastáncbemutatókat az érdeklődők, de a Savaria Legio háremrablásának is részesei lehetnek, akik ellátogatnak az Uránia udvarba. Emellett hennafestéssel, csillámtetoválással, arcfestéssel, jósdával és persze háremfotózással várják a karneválozókat. A mottójuk: adjunk szárnyakat a sérült gyermekek álmainak.

Különleges előadással készültek idén a Tüzes Játékokra. Farkas Linda, a tavaly elhunyt tűztáncos éveken át oszlopos tagja volt az előadásoknak - az idei, Fehér főnix című előadást az ő emlékére készítették.


Soha annyian nem neveztek még a Savaria karnevál borversenyére, mint idén, és ugyanez elmondható a tortaversenyről is. Ha valaki minden bort és minden tortát meg akarna kóstolni, összesen 101-szer kellene a poharat és a villát a szájához emelnie. Könnyű belátni, hogy a feladat hamar túlnőne még a legelvetemültebb édesszájú borbaráton is, ezért ezt a terhet egy neves zsűriből álló csapat pár héttel ezelőtt levette a vállunkról. Megállapították, hogy a versenybe küldött 54 fehérborból, 26 vörösborból és 12 rozéból az abszolút győztes a szekszárdi Fekete Borpince 2014-es Shiraz válogatása lett.

Egy héttel később aztán 13 torta csúszott le egy újabb zsűri torkán. Az ítészek megállapították, hogy az idei év karneváltortája a tejszínes krémsajttal és vaníliával megbolondított áfonyatorta lett: A Vénusz ajándéka, a táplánszentkereszti Cake Art Cukrászat konyhájából.


Tegnap 17 órakor a Borok utcájában ünnepélyesen átadták az elismerést a legjobbaknak. Mindezt olyan rekkenő hőségben, hogy dr. Puskás Tivadar polgármesternek engedélyt kellett kérnie a jelen lévő hölgyektől, hogy levehesse zakóját. A hölgyek természetesen engedtek a kérésnek.

Savaria-tippek családoknak

Testfestés és elérhetőségeket tartalmazó ruhamatrica is segíti a kisgyermekes családokat a karneválon, a bátrabb apukák és anyukák pedig vért is adhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!