Hírek

2015.09.24. 13:03

Gyakorlat a körmendi sportcsarnokban

A körmendi városi sportcsarnokban szituációs begyakorló gyakorlatot hajtottak végre a tűzoltók szeptember 24-én délelőtt.

A gyakorlat célja az volt, hogy a beavatkozó tűzoltó állomány megismerje a létesítményben előforduló veszélyforrásokat, az ott található tűzvédelmi berendezéseket, majd a megszerzett helyismeret birtokában a gyakorlat vezetői ellenőrizték a tűzoltás vezetését, a beosztások szervezését, az egyéni védőfelszerelések szabályos használatát, valamint a kárhelyi kommunikációt.

A gyakorlaton részt vettek a körmendi, szombathelyi és sárvári hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelmi mobil labor, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. A feladat végrehajtása és a szituáció ismertetése előtt az intézmény képviselője bemutatta a tűzoltóknak az épület sajátosságait, köztük a közművek elzárásának lehetőségeit, a vízszerzési helyeket, a beépített oltóberendezések telepítési helyeit.

Fotó: Sütő László tű. szds., Vas KMSZ

A gyakorlati feladat a gyakori uszodai balesetek köré épült, fő cél az uszodákban használatos veszélyes anyagokkal szembeni védekezés begyakorlása volt. A feltételezés szerint emberi hiba miatt sav és lúg keveredett egymással az épület pincéjében, és veszélyes, egészségre ártalmas, maró hatású felhő keletkezett. Ketten dolgoztak a helyiségben, akik azonnal rosszul lettek.

A beavatkozó egységek mentési csoportokat alakítottak, a tűzoltásvezető valamennyi csoportnak meghatározta, mit kell tennie. Egyik csoport feladata az volt, hogy minél előbb kimenekítsék a sérülteket, másik csoport ezalatt az épület átvizsgálását hajtotta végre, míg a katasztrófavédelmi mobil labor a veszélyes anyag beazonosítására, veszélyességi fokának megállapításához végezte el a szükséges méréseket. Ezt követően a tűzoltók eltávolították a környezetből a veszélyes anyagot, és értesítették az esetről a polgári védelmi, iparbiztonsági, illetve hatósági szakterületet.

A gyakorlat vezetője a gyakorlatot „MEGFELELT" minősítéssel zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!