Hírek

2014.12.09. 14:55

Harminc éve Vas megye legimpozánsabb boltját adták át

Szombathely - Manapság már szuper- és hipermarketek tömkelege található Vas megyében. Három évtizede azonban ez nem volt jellemző. Mi több, a megye akkori legnagyobb áruháza ma már csaknem közértnek számít.

Kelemen Attila

„Ma nyílik a megye legnagyobb ABC-je" címmel cikkezett a Vas Népe harminc éve. A Derkovits-lakótelep Váci úti 43-as számú áruházára fókuszált az 1984-es híradás, nem kis körítéssel:

„Bőséges, csaknem hétmillió forint értékű árukészlettel várja mától a szombathelyi és a megyeszékhelyen megforduló vásárlókat a Vas megyei Élelmiszer Kereskedelmi Vállalat legújabb és legnagyobb egysége, a Váci úti 43-as számú ABC-áruház."

A Váci úti 43-as ABC-áruház külső látképe 1984-ből. Fotó: VN-archív

Minden bizonnyal elsősorban a Derkovits lakótelepen élők örültek az új létesítmények, hiszen az addigi, 300 négyzetméternyi fabódé helyett immár egy impozáns, 1100 négyzetméternyi területen fekvő bevásárlóközpontban szerezhették be nap, mint nap a legszükségesebb élelmiszereket s a legkülönfélébb cikkeket.

Az építkezés megkezdésének időpontja ugyan elhúzódott, ám a kivitelezők, a Vas megyei Építőipari Vállalat szakemberei határidőre befejezték a munkát. Harminchárom millió forintba került a beruházás.

Papp Imrével, az egység vezetőjével nézte végig a Vas Népe az új ABC-t. A legkülönfélébb áruktól roskadoztak a polcok, mégsem volt érezhető túlzsúfoltság. Levegős terek között mozoghattak az érdeklődő. Nyolc pénztárfülkét alakítottak ki, s az átadástól ötvenen dolgoztak ebben az üzletben a vásárlókért. A vállalat dekorációs csoportja újfajta állványokat szerkesztett az üzlet számára, melyeken – december lévén – játékok sorakoztak. A különleges állványok gyorsan szétszerelhetők, tehát jól mozgathatók voltak, s oda tehették őket, ahol éppen szükség volt rájuk. A napi ajánlatokat s a szezoncikkeket helyezték el ezeken.

A különleges állványokon szezoncikkek fogadták a vásárlókat. Fotó: VN-archív

A kozmetikai rész egy nagyobb illatszerbolt árukészletével vetekedhetett, s különféle import készítmények is várták a vásárlókat. Arrébb harminc féle mélyhűtött áruból, egy másik részben csaknem ötven féle pezsgőből lehetett választani.

Tyler hűtőbútorokkal is felszerelték a Váci úti ABC-t, s az új optikai mérlegeken a vásárlók is ellenőrizhették a mérés pontosságát.

– A korszerű berendezés, s a jó árukínálat még nem minden – fűzte hozzá akkoriban Papp Imre, az egység vezetője – Eladóink igyekezni fognak, hogy becsülettel, udvariasan szolgálják ki a vásárlókat.

Németh László, a vállalat igazgatója 1984. december 12-én reggel mindenféle ünnepi ceremónia nélkül adta át az új ABC-t a vasi vevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!