Hírek

2009.06.08. 11:40

Hihetetlen: 25 éve nyert ifjúsági Európa-bajnokságot a magyar válogatott

Budapest - Múlt szerdán, azaz június 3-án volt 25 éve annak, hogy a magyar ifjúsági labdarúgó-válogatott Moszkvában Európa-bajnoki címet nyert: a csapat játékosai és vezetői hétfőn ünnepelték meg az évfordulót. Azóta nem igazán sikerült überelni ezt az eredményt.

MTI


Petry Zsolt, Zsivóczky Gyula, Piski Elemér (csapatvezető), Kovács Gergely orvos, Bicskei Bertalan egykori szakvezető, Szélpál László, Baksa László csapatvezető, Pintér Attila, Krizán Sándor, Haáz Ferenc, az alsó sorban balról Szeiler József, Deák Sándor, Eisemann László gyúró, Zvara József és Keller József,  a 25 éve Moszkvában Európa-bajnoki címet nyert, egykori magyar ifjúsági labdarúgó-válogatott tagjai az évfordulóra emlékező ünnepségen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 "Köszönjük, hogy nem felejtettetek el minket - kezdte rövid beszédét Bicskei Bertalan, az együttes akkori szakvezetője. - Sokunk pályája ott indult el, hatalmas lökés volt ez a karrierünk kezdetén, amely sokáig kitartott. Amire talán még az eredménynél is büszkébb vagyok, az az, hogy ezek a játékosok nemcsak a futballban, hanem azon kívül is sikeresek tudtak lenni, ez pedig jól mutatja, hogy a tudás nem minden." 
 
A később szövetségi kapitányként kétszer is dolgozó Bicskei hozzátette: a keret kialakításánál nagyon fontos szerepet játszott az is, hogy olyan játékosok kerüljenek be, akik a szorgalmukkal is kitűntek. A trénert szerint a jelenlegi U21-es csapat az, amely felnőhet elődei sikeréhez.
 
A csapat az említett moszkvai kontinenstornán pontveszteség nélkül, egy kapott góllal lett első csoportjában, Csehszlovákiát 3-0-ra, Spanyolországot 2-1-re, Svájcot pedig 1-0-ra győzte le. Az elődöntőben Lengyelország ellen Kovács Kálmán és Zsivoczky Gyula találatával 2-0-ra nyert a gárda, majd következhetett a házigazda oroszok elleni döntő.
 
Az összecsapást 73 ezer néző előtt rendezték meg, a rendes játékidőben, valamint a hosszabbításban sem esett gól, így következhettek a büntetők. Erre Petry Zsolt, a csapat kapusa a következőképpen emlékezett vissza: 
 
"A 11-esek előtt Berci bácsi mondott egy trükköt, hogy a lövő játékosok általában abba az irányba teszik le a labdát, amerre szeretnék rúgni. Ez be is jött, hiszen hatból négyszer eltaláltam az irányt, ráadásul hármat is kivédtem."
  
Az utolsó büntetőt Kovács Ervin értékesítette.
 
Elbert Gábor, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára kiemelte: ez a győzelem akkoriban nagyon jól jött a magyar sportnak, hiszen néhány hónappal a torna előtt derült ki, hogy Magyarország nem képviselteti magát az 1984-es Los Angeles-i olimpián. Elbert a győzelemre egy nagy sorozat első lépéseként emlékszik vissza, ez után a felnőtt válogatott 1985-ben kijutott a mexikói világbajnokságra, míg a Videoton az UEFA Kupa döntőjében szerepelhetett.

A magyar ifjúsági válogatott tagjai az 1984-es Európa-bajnokságon:

Petry Zsolt, Szeiler József, Takács József, Haáz Ferenc, Pintér Attila, Szélpál László, Keller József, Deák Sándor, Kovács Ervin, Krizán Sándor, Orovecz György, Csoboth Róbert, Vincze István, Zsinka János, Kovács Kálmán, Zsivoczky Gyula, Zvara József


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!