Hírek

2012.07.19. 05:53

Hová tűntek a fecskék?

Körkép – 300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről az elmúlt 30 évben, ez 52 százalékos csökkenést jelent – derül ki egy európai felmérésből.

Kelemen Attila

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ernyőszervezete, a BirdLife International és az Európai Madárszámlálási Tanács közösen mérte fel a mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok számának alakulását. A helyzet Magyarországon sem jobb, az agrárélőhelyek felmérésből kiderül: madárfajok állománya 2005 óta folyamatosan csökken. Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy ez a tendencia csak az európai közös agrárpolitika valódi „zöldítésével” fordítható meg, amely érinti a közvetlen agrártámogatásokat és a kötelezően vidékfejlesztésre fordított pénzek arányát is. A jelenlegi agrárpolitika a vegyi anyagok túlzott használatával, a környezet sokszínűségének csökkentésével hatalmas veszteségeket eredményezett a mezőgazdasági területek ökológiai rendszereiben.



Az adatokat megalapozó mezőgazdasági felmérés 37 agrárélőhelyhez köthető madárfaj állományának vizsgálatát tartalmazza. Ezek közül 22 faj egyedszáma mutat csökkenő tendenciát. 39 millióval kevesebb mezei pacsirta élt Európában 2010-ben, mint 1980- ban, állománya két százalékkal csökkent évente. A mezei veréb állománya évi két százalékkal, összesen 38 millió egyeddel csökkent. Ennél is jelentősebb a kenderike állományvesztesége, három százalékos éves csökkenéssel 25 millió egyedük tűnt el az európai élőhelyekről. Az agrár-élőhelyeken gyakori madarak közül hazánkban is egyre több faj állománya van hanyatlóban. 1999 óta 61 százalékkal csökkent a füstifecske, 54 százalékkal a tövisszúró gébics és 24 százalékkal a mezei pacsirta országos állománya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!