Hírek

2016.12.20. 10:55

Idén 25 éves Szlovénia – Ünnepeltek Szentgotthárdon is

Szentgotthárd – Ahogy szerte a világban, Szentgotthárdon is megünnepelték a szlovén önállóság napját. Szó volt a szlovén-magyar kapcsolatokról és a közelgő karácsonyra is koccintottak az ünneplők.

Bakos Ágnes

– A Szlovénia és Magyarország közötti kapcsolat a történelem folyamán még soha nem volt olyan jó, mint most – emelte ki ünnepi beszédében a vendéglátó, a Szlovén Köztársaság főkonzulja, dr. Boris Jesih.

A Szlovén Önállóság és Egység Napja alkalmából a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központban tartottak fogadást, ünnepséget.

A főkonzul hangsúlyozta: a magyarországi szlovén kisebbség támogatásában hatalmas előrelépés történt, de mindig továbbfejleszthető, ki kell aknázni a lehetőségeket. Szlovénia önállósága 25 éves idén, és még számos jubileumot ünnepelhettek a szlovének – sorolta dr. Boris Jesih. Kiemelte a harmincéves apátistvánfalvi óvodát, a 25 éves Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesületet és az ugyancsak negyedszázados apátistvánfalvi népdalkört. Hangsúlyozta, hogy a Rába-vidéken a szlovének egyesületenként és egyénenként is aktívak.

– Szlovénia nagyobb, mint első látásra tűnik, a határain kívül 500 ezer szlovén él – erről is beszélt a szlovén nemzeti ünnepen Gorazd Zmavc, a határon túli szlovénekért felelős miniszter. Kiemelte, hogy számítanak a határaikon kívül élő szlovénekre: nemcsak a kultúrában, hanem a gazdasági életben is. A nemzeti ünnepet, a Szlovén Önállóság és Egység Napját szerte a világon megünnepelték: az európai fővárosokban, Ausztráliában, Amerikában is. Ő maga a közelmúltban például Grazban és Bécsben is részt vett ilyen ünnepségen, és most Szentgotthárdon is. Gorazd Zmavc a főkonzulhoz hasonlóan jónak nevezte a szlovén-magyar kapcsolatokat, és hozzátett: azon dolgoznak, hogy még jobb legyen az együttműködés.

– Aki szlovénként a határ túloldalán él, az nagyon jól tudja, hogy a fiatalokon, az ő érdeklődésükön múlik a jövő. Ezért fontos a diákok motiválása – emelte ki Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló. Annak apropóján beszélt a fiatalokról, hogy lezárult a "Szomszédunk Szlovénia" című pályázat, amit a nagykövetség általános és középiskolásoknak írt ki Szlovénia függetlenségének 25. évfordulója alkalmából. Prózában, versben, képben, vagy képben és hangban kellett megörökíteni a diákoknak, mit gondolnak Szlovéniáról. A sok pályázó között és a díjazottak között is voltak szentgotthárdiak, Rába-vidékiek.

Illés Noémi és Dancsecs Donát is különdíjat vehetett át, a szószóló különdíja pedig minden Rába-vidéki pályázónak járt Kissné Köles Erikától. A szentgotthárdi Vörösmarty gimnázium 23 diákja kapott csoportos meghívást parlamenti és nagykövetségi látogatásra, budapesti kirándulásra.

A szlovén nemzeti ünnepi programot a harmincéves Muravidéki Vadászkórus dala színesítették, aztán Szlovénia, Magyarország és az Európai Unió zászlaja mellett koccintottak az ünneplők a nemzeti ünnepre, a karácsonyra és a 2017-es évre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!