Hírek

2015.06.23. 09:38

Íme a körmendi értéktár kincsei - Magánszemély nem, de dinasztiák és gólyák felkerülhetnek a listára

Hogyan kerül egy késes dinasztia az értéktárba? Egyáltalán mi az az értéktár? Még az is lehet, hogy önnek is az értéktárban a helye? Bebes Árpád most mindent elmagyaráz.

Budai Dávid

A több mint százéves múltra visszatekintő körmendi Belencsák késes dinasztia bekerült a települési értéktárba, akárcsak Nepomuki Szent János szobra vagy a Rába folyó. Annak jártunk utána, mi kell ahhoz, hogy valami bekerülhessen az értéktárba, ki kezdeményezheti a felvételt és egyáltalán mi az az értéktár? Kérdéseinkkel Bebes Árpádhoz fordultunk, aki az értékekről döntő bizottság munkáját, mint külső szakmai tanácsadó és adminisztrátor segíti.

Kiderült: magánszemély nem, de például szobrok, terek vagy éppen a körmendi gólyák már bekerülhetnek az értéktárba, Körmenden jelenleg harminc olyan érték van, amit arra érdemesnek találtak, hogy az értéktárba bekerülhessen. Megtudtuk: az értéktárba történő felvételt bárki kezdeményezheti. Nemzeti értéknek számít a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó minden szellemi és anyagi érték vagy termék. A Belencsák késes dinasztia a körmendi képviselő-testület 2014. február 27-i ülésére beadott javaslatban szerepelt. A javaslatot a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár állította össze. Abban a Belencsák késes dinasztia mellett megjelent egyebek közt a Batthyány-kastélyegyüttes, a Várkert, a Vízikarnevál és számos egyéb körmendi érték is.

Az értéktárba való bekerülés alapja a 2012 áprilisában az Országgyűlés által elfogadott magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény. 2013. április 17-étől pedig hatályossá vált a törvény végrehajtási rendelete a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról. Ennek értelmében a helyi önkormányzat közigazgatási területén fellelhető, illetve az ott létrehozott nemzeti érték felvételét a települési, tájegységi vagy megyei értéktárba bárki írásban kezdeményezheti az adott érték fellelhetőségének helye szerint illetékes önkormányzat polgármesteréhez, illetve a megyei közgyűlés elnökéhez címzett javaslatában. A javaslatot a honlapon található 1. melléklet szerint kell elkészíteni és elektronikus úton vagy postai út esetén elektronikus adathordozón mellékelve kell benyújtani. A mellékletet a hungarikum.hu honlapról lehet letölteni. A javaslatnak tartalmaznia kell a javaslattevő adatait, az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték adatait, az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképét vagy audiovizuális dokumentációját.

Kiderült az is, hogy direkt nincs pontosan meghatározva az, hogy mi számíthat egy adott településen értéknek. Bebes Árpád elmondta: a települési értékek tekintetében elsődleges szempont a beadott javaslat helyi vonatkozása, illetve a helyi emberek számára való fontossága. A hungarikum törvény nem adott pontos szakmai követelményeket a települések számára éppen azért, mert a nemzeti értékek felvételének folyamata egy alulról jövő kezdeményezést támogat.

Az értéktárba való bekerülés elsősorban presztízst jelent, amelyre az adott település büszke, esetleg a település imázsához és reprezentációjához szorosan hozzákapcsolódik. Az értékké nyilvánítás egyfajta elismerés. Valaki nem kerülhet be az értéktárba mivel személy és egyesület önmagában nem lehet érték, de egy adott személy vagy közösségi csoport, egyesület által végzett munkásság, szakmai teljesítmény már lehet az. Továbbá minden évben a város pályázhat az erre elkülönített pénzügyi keretből, hogy az értéktárban szereplő értékeket népszerűsítse, esetleg kiadványokat jelentessen meg velük kapcsolatban. Lehetőség van továbbá helyi „védjegy" létrehozására is, amelyet azontúl, hogy valaki bekerül az értékek közé, használhatja. Jelenleg Körmend nem rendelkezik ilyen egyedi „védjeggyel".

A Körmendi értéktár adatbázisa a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum irodájában található és tekinthető meg, de mi most itt is közreadjuk:

Hercegi Batthyány-Strattmann kastélyegyüttes

Körmendi Várkert

Szent Erzsébet Plébániatemplom

Református templom

Evangélikus templom

Körmendi gólyák

Körmend kosárlabda sportja

Körmendi Vasparipa Egylet

A Batthyányak szellemi öröksége

Belencsák késes dinasztia

Rába folyó

Nepomuki Szent János szobor

Hősök tere

Vízikarnevál

Dobogó-erdő

Vasútállomás

Kölcsey Ferenc Utcai Általános Iskola épülete

Városi Bíróság épülete

Volt Városháza épülete

Szabadság tér

Kossuth szobor

Mária Immaculata szobor

Paracelsus Gyógyszertár épülete

Korona Étterem épülete

Dr. Batthyány-Strattmann László értékteremtő és példamutató életműve

Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes Tánchagyomány- és Művészetápoló tevékenysége

A Batthyány Lovas Bandérium Hagyományőrző Közhasznú Egyesület Hagyományápoló tevékenysége

RÉGIÓ Hagyományőrző és Sportegyesület Közösségi és Hagyományőrző Tevékenysége

Körmendi Fúvószenekar Egyesület

Tóth László fekete-fehér fotóanyagai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!