Hírek

2013.08.25. 10:00

Jurisics, Ottlik, és most már Tranzit is

Csúcsidőben 1500 fiatal volt együtt a múlt héten a Tranzit fesztiválon Kőszegen.

Némethy Mária

Húszas, harmincas éveikben járó értelmiségiek, akik erősen érdeklődnek közéletünk iránt. A politikusok – kormánypártiak és ellenzékiek is – szívesen találkoztak velük. A Tranzitot a konzervatív gondolkodású fiatalok egy köre, a Kommentár folyóirat műhelye és annak holdudvara szervezte. A közéleti kérdések iránt érdeklődő polgári fiatalok gyűltek össze rá a múlt hét második felében.

- Kőszeg Jurisics, Ottlik, és most már a Tranzit városa is. Jó újra együtt! – fogalmazta meg az induláskor a fesztivál jellegű szabadegyetem egyik főszervezője, Hegedűs Zoltán. A szerdától szombatig rendezett pódiumvitákon 1000 regisztrált, 500 egy-két napra érkezett fiatal vett részt. Tanultak, ismerkedtek, szórakoztak. A fesztivál kitűnően volt megszervezve.

- A meghívottak politikai oldaltól függetlenül szívesen fogadták el a felkérést, sokuk számára már ismert a fesztivál, részben azért, mert a szervezők év közben is számos konferenciát, kerekasztal-beszélgetést tartanak, valamint azért, mert a tavalyi első kőszegi rendezvénynek híre ment, kedvező fogadtatásra talált a közszereplők körében is. A tavalyi tapasztalatok alapján elmondható, hogy minden téma, még a marginálisnak tűnő is megtalálta a maga közönségét, teltházat teremtett a Tranzit – összegezte a másik főszervező, Böszörményi Nagy Gergely.



Tavaly Orbán Viktor jelenléte, a miniszterelnöki fórum emelte országos eseménnyé a fesztivált. Az idén úgy volt, hogy nemzetközi rangúvá válik, mert a visegrádi négyek találkoznak majd itt. Ez a cseh kormányválság miatt elmaradt, de enélkül is az országos figyelem középpontjába került a Tranzit, hiszen miniszterek és az ellenzéki pártok több vezető személyisége vitáztak egymással Kőszegen.

Böszörményi Nagy Gergely elárulta: egyetlen egy személy sem utasította vissza felkérésüket. Miért nem? Mi a vonzó a szekértáborok országában a különböző politikai térfélen focizó, jól ismert politikusok számára? - Értelmes, konstruktív beszélgetések zajlanak Kőszegen, érvszerű viták. Remek a közönség, ezt tavaly megtapasztalták. Ellenzéki politikusok is azt hangsúlyozták: bárcsak több ilyen rendezvény lenne! – válaszolja Böszörményi Nagy Gergely. A Tranzit titka: ez nem tömegrendezvény.

A vitákat mindig a témában jól felkészült fiatal vezeti, s ha kell – tapasztaltuk szombaton is az egyik sátorban -, finoman odakoppint az üres propagandát szajkózni kezdő politikusra. Ilyenkor persze a közönség reagál. Nevet. Itt nem a hitről szól a kerekasztal beszélgetés, hanem érvekről, tudásról. Magasan a tömegpolitika és a tömegmédia szintje fölött jár a Tranzit. A délelőttöket a Tranzit Arénában töltötték a fiatalok kerekasztal-beszélgetéseken, délután a város kávézóiban, borozóiban szeminárium jellegű beszélgetéseken lehetett szót váltani az előadókkal művészetekről, gasztronómiáról, különböző trendekről. Arról például, mekkora a digitális lábnyomunk, milyen volt és milyen lesz a Nemzeti Színház, miért futottak fel a labdarúgáshoz kapcsolódó fogadási csalások a 2000-es évek elejére, milyenek az újrafogalmazott városi terek Budapesten, avagy hol tart a magyar borászat.

A fesztiválozók nemcsak azért szeretik a fesztivált, mert „képbe kerülnek” korunk fontos kérdéseiről, nemcsak Kőszeg szépsége vonzza ide őket, nemcsak a nívós bulik (koncertezett a Magna Cum Laude, a Quimby, a Csík zenekar, rendeztek táncházakat) hanem ráadásul...

- Ez itt egy külön világ – magyarázza Böszörményi Nagy Gergely. – A Tranzit fesztiválnak ugyanis van hetilap igényességű napilapja, a FesztiVálasz, amelyet a Heti Válasz újságíró stúdiósai írnak, van saját étele, a baldaszti, amit lehet papírpohárban, kézben elvinni, de mégis meleg ételt fogyasztanak a fiatalok, továbbá van saját söre (kézműves sör), meg gyümölcsfröccse, és – mivel több kisgyermekes is érkezett -, van Tranzitóvója, idéntől először Tranzitbölcsije is.

Érzékenyen és kritikusan hallgatták a fiatalok most is Kőszegen a parlamenti pártok számos vezető politikusát. A fesztivál fő célkitűzése ugyanis az, hogy erősítse a párbeszédet közéletünk legfontosabb kérdéseiben. Itt minden a „közösség, hagyomány, szabadság” jelmondat szellemében történt. És történik jövőre is. Mert Tranzit 2014-ben is lesz Kőszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!